Home » Свят » САЩ успешно кацнаха на Луната за първи път от 50 години

САЩ успешно кацнаха на Луната за първи път от 50 години

Сподели новината

Космическият апарат, построен и опериран от базираната в Тексас фирма Intuitive Machines, успешно кацна в областта около южния полюс на Луната, съобщават Ройтерс и News.bg.

Този исторически момент представлява първото приземяване американски апарат на лунната повърхност за повече от половин век и също така е първото постигнато някога от частния сектор.

НАСА, с няколко изследователски инструмента на борда на превозното средство, приветства кацането като голямо постижение в целта си да изпрати търговски космически кораби на научни мисии до Луната преди планираното завръщане на астронавти там по-късно през това десетилетие.

Първоначалните комуникационни проблеми след кацането вчера обаче повдигнаха въпроси дали превозното средство може да е било повредено или възпрепятствано по някакъв начин.

Спускаемият шесткрак робот без екипаж, наречен "Одисей", се приземи около 18:23 часа американско време.

При кацането обаче се появи проблем с автономната навигационна система на космическия кораб, който наложи намеса от страна на инженерите на Земята.

Отне и повече време от очакваното да се възстанови комуникацията с космическия кораб и да стане ясно какво се е случило с него на около 384 000 км от Земята.

След като контактът най-накрая беше подновен, сигналът беше слаб. Бе потвърдено, че спускаемият апарат е кацнал, но контролът на мисията не получи информация относно точното състояние и ориентацията на превозното средство.

"Нашето оборудване е на повърхността на Луната и вече предаваме, така че поздравления към екипа на IM", заяви на оперативния център директорът на мисията на Intuitive Machines Тим Крейн.

По-късно вечерта компанията съобщи в социалната мрежа X, че контролерите на полета "са потвърдили, че "Oдисей" е изправен и започва да изпраща данни".

Слабият сигнал обаче предполага, че космическият кораб може да се е приземил до стена на кратер или нещо друго, което е възпрепятствало антената му, уточни Томас Зурбухен, бивш научен ръководител на НАСА, който ръководи създаването на търговската програма на агенцията за кацане на Луната.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар