Home » Свят » Сенатът се съгласи САЩ да отпуснат 7,85 млрд. долара на Украйна, без Киев да ги раздава за пенсии

Сенатът се съгласи САЩ да отпуснат 7,85 млрд. долара на Украйна, без Киев да ги раздава за пенсии

Сподели новината

Сенатът на САЩ постигна съгласие по пакетно споразумение за помощ за Украйна и Израел, както и за затягане на контрола по американско-мексиканската граница, което предвижда Вашингтон да отпусне 7,85 млрд. долара бюджетна помощ на Киев през 2024 г. със забрана за изплащане на пенсии от тези средства. Това се посочва в текста на подготвения от горната камара на Конгреса законопроект за допълнителни бюджетни разходи за тези нужди. Документът беше публикуван на 4 февруари от председателя на бюджетната комисия на Сената Пат Мъри (демократ от щата Вашингтон), предаде ТАСС.

Както е отбелязано в съпътстващите документи към законопроекта, сенаторите възнамеряват да "предоставят 7,85 млрд. долара пряка бюджетна подкрепа за Украйна, включително забрана за изплащане на пенсии, и още 1,58 млрд. долара за подпомагане на изграждането на бъдеща самодостатъчна украинска икономика в приоритетни сектори, особено в частния, транспортния и енергийния сектор". "Нито едно от средствата, предназначени за бюджетна подкрепа, не може да бъде предоставено за изплащане на пенсии"", се подчертава в текста на документа.

Съдбата на законопроекта, договорен от сенаторите с участието на Белия дом в Камарата на представителите, е неясна. Анализаторите не изключват, че законодателите от опозиционната Републиканска партия на САЩ, която има мнозинство в долната камара на Конгреса, няма да подкрепят законопроекта в сегашния му вид. Председателят на Камарата на представителите, републиканецът Майк Джонсън (от щата Луизиана), вече се е изказвал в тази насока.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар