Home » Свят » Скандал във Вашингтон! Американски дипломат е шпионирал за Куба

Скандал във Вашингтон! Американски дипломат е шпионирал за Куба

Сподели новината

Бивш американски посланик беше обвинен, че е шпионирал САЩ в полза на Куба "в продължение на над 40 години", предадоха световните агенции, като цитираха изявление на американското министерство на правосъдието, пише БТА.

Случаят на Виктор Мануел Роча, на 73 години, е "едно от най-продължителните и на високо равнище внедрявания на чуждестранен агент в американската държава", се казва в изявление на американския министър на правосъдието Мерик Гарланд.

Мануел Роча е бил посланик на САЩ в Боливия от 2000 до 2002 г., припомня Франс прес.

Той е обвинен също, че е използвал паспорт, придобит чрез невярно твърдение, добавя Ройтерс.

Дейността на агент Мануел Роча е продължавала поне от 1981 г., като той се е срещал със служители на кубинското разузнаване и е предоставял на правителството на САЩ невярна информация за пътуванията и контактите си. Дипломатът е заемал високи постове и в Аржентина и Хавана, отбелязва Асошиейтед прес.

ФБР е научило за връзките между дипломата и кубинското разузнаване миналата година и е използвало серия от тайни срещи с човек, представящ се за служител на кубинското разузнаване. На една от срещите си Мануел Роча е заявил, че разузнавателните служби са му казали да "води нормален живот" и той е създал изкуствената самоличност на "човек с десни убеждения".

"Винаги си казвах, "единственото, което може да постави под заплаха всичко, което направихме, е – е…нечие предателство, някой, който може да ме е срещал, някой, който може на някакъв етап да е знаел нещо", заявил е ексдипломатът на една от срещите според обвинителния акт.

Очаква се той да се яви пред съда по-късно днес.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар