Home » Свят » Словашкият външен министър вбеси Украйна, повтаряйки думите на Румен Радев

Словашкият външен министър вбеси Украйна, повтаряйки думите на Румен Радев

Сподели новината

Словашкият външен министър Юрай Бланар, известен с антиукраинските си изказвания, заяви, че няма военно решение на войната, започната от Русия срещу Украйна. Той добави, че страната му подкрепя различни мирни инициативи, предаде агенция УНИАН.

Украинските медии реагираха остро на думите на дипломата, като дори го нарекоха „одиозен“ (неприятен). Юрай Бланар направи това изявление по време на пресконференция в Прага, след като се срещна с местни дипломати, предаде Ceske noviny.

Словашкият министър отбеляза, че страната му осъжда руската инвазия в Украйна и подкрепя териториалната цялост на Украйна. „Ние недвусмислено осъждаме действията на Руската федерация като нарушение на международното право“, каза Бланар. В същото време той твърди, че войната в Украйна не може да бъде разрешена с военни средства.

Според него е необходимо да се спрат военните действия и да се търсят решения на масата за преговори. Бланар също отбеляза, че Словакия е предоставила значителна хуманитарна помощ на Украйна. Страната му иска да продължи тази подкрепа и предлага специализирана помощ, например при разминирането на района. „Но ние няма да доставяме оръжейни системи или оръжия от запасите на въоръжените сили на Словашката република“, каза Бланар.

Подобно объркващо изказване бе чуто и от устата на българския президент Румен Радев, който по време на визитата на Володимир Зеленски в София заяви, че войната не може да се реши с военни средства. На практика и Радев, и Бланар, призоваха Украйна да капитулира пред руския диктатор Владимир Путин и да се откаже от свои територии без бой.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар