Home » Свят » Специалният пратеник на Вашингтон: София няма да поставя нови условия за влизането на Северна Македония в ЕС

Специалният пратеник на Вашингтон: София няма да поставя нови условия за влизането на Северна Македония в ЕС

Сподели новината

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар каза пред „Гласът на Америка“, че България го е уверила, че няма да поставя нови условия за влизането на Република Северна Македония в Европейския съюз, пише БТА.

„Имах разговор с моите български колеги и те ме увериха, че нямат намерение да добавят още условия. Те искат да видят напредък по пътната карта, която вече е налице. Искаме да работим с всички страни, за да гарантираме, че тези условия са изпълнени“, каза Ескобар.

Той допълни, че трябва „да се базираме на факти и на съществуващите задължения, за да гарантираме, че Северна Македония ще може да продължи напред в процеса на присъединяване“.

Промените в основния закон на Северна Македония за вписване на българите в него е условие в преговорната рамка на страната, за да бъде проведена втората междуправителствена конференция и Северна Македония да започне да отваря преговорните глави по пътя към членство в ЕС.

Ескобар каза също, че няма информация за евентуални договорки във връзка с конституционните промени между правителството на Република Северна Македония и бившия премиер Никола Груевски, както твърди опозиционният лидер Християн Мицкоски.

В интервюто за "Гласът на Америка" Ескобар също така оцени, че предизвикателствата, свързани с върховенството на закона и корупцията, вероятно са най-големият проблем на Западните Балкани.

„Ние постоянно насърчаваме правителствата (на Западните Балкани) да направят повече, за да стимулират изпълнението на реформите и насърчаваме лидерите и в парламентите, и в правителствата, да покажат конкретни резултати в борбата с корупцията и в укрепването на институциите, които са в основата на върховенството на закона“, отбеляза още Ескобар.

Той каза също така, че в някои от страните от Западните Балкани движението в борбата с корупцията е твърде бавно, но САЩ са готови да сътрудничат на тези страни за ускоряване на процеса.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар