Home » Свят » Спешна доставка за Киев! Норвегия изпраща допълнителни ракетни системи NASAMS

Спешна доставка за Киев! Норвегия изпраща допълнителни ракетни системи NASAMS

Сподели новината

Норвежкото правителство предложи на парламента да поръча още системи за противовъздушна отбрана NASAMS, част от които се очаква да бъдат прехвърлени в Украйна. Това съобщи правителството на Норвегия на 9 февруари на сайта си, пише украинското издание "Европейска правда", цитирано от "Ройтерс".

Мобилната зенитно-ракетна система със среден обсег NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-air Missile System) е предназначена за поразяване на въздушни цели на малка и средна височина при всякакви метеорологични условия. Комплексът е разработен от норвежката компания Norwegian Kongsberg companies съвместно с американската компания Raytheon Company System.

Стойността на поръчката се оценява на 3,45 милиарда норвежки крони – повече от 300 милиона евро.

"Норвежката система NASAMS спасява живота на украинците и предотвратява разрушаването на сгради и инфраструктура. Руските ракетни и безпилотни атаки са мащабни и брутални, така че противовъздушната отбрана е изключително важна за Украйна", цитира Украинска правда думите на норвежкия министър на отбраната Бьорн Арилд Грам.

В същото време, както отбелязва изданието, министърът е загрижен Норвегия възможно най-бързо да придобие системи за противовъздушна отбрана за собствената си защита. Все още не е известно каква част от поръчаното оръжие ще отиде в Украйна.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар