Home » Свят » Спешна евакуация! Местят 1 милион палестинци от Рафах преди израелската офанзива

Спешна евакуация! Местят 1 милион палестинци от Рафах преди израелската офанзива

Сподели новината

Повече от 1,3 милион палестинци, намиращи се в района на град Рафах очакват да бъде завършен плана за евакуация, съобщи Reuters.

На бежанците ще бъде предоставена възможност да се измъкнат преди да започне сухопътна военна операция срещу "Хамас" в южната част на ивицата Газа.

"В Рафа има нарастващо безпокойство, нарастваща паника, защото хората повечето не знаят къде да отидат", заяви ръководителят на Агенцията на ООН за палестинските бежанци, UNRWA, Филип Лазарини.

Припомняме, че в петък от кабинетът на Нетаняху направиха изявление, че той е инструктирал IDF и Министерството на отбраната да представят на правителството планове, както за евакуацията на палестински цивилни от южната част на ивицата Газа, така и за разпускането на четирите батальона на "Хамас", намиращи се в района на Рафах.

"Невъзможно е да се постигне военната цел за елиминиране на Хамас и оставяне на четири батальона на Хамас в Рафах".

Изявлението идва два дни след като Бенямин Нетаняху отхвърли предложението за прекратяване на огъня в Газа. Според израелските власти е ясно, че мащабната операция в Рафах изисква евакуация на цивилното население от зоната на бойните действия.

В същото време от САЩ заявиха, че няма да провеждат военни действия, без цивилните да са защитени.

Предполага се, че повече от 1,3 милиона палестинци са потърсили убежище в района на Рафах, след като израелските отбранителни сили издадоха предупреждение за евакуация от северната Ивица Газа и други райони на фона на сухопътна офанзива срещу Хамас. Неспособни да напуснат малката палестинска територия, мнозина живеят в импровизирани палаткови градове или пренаселени приюти на ООН.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар