Home » Свят » Спешна среща! Александър Вучич и Албин Курти участваха в извънредно заседание на Съвета за сигурност

Спешна среща! Александър Вучич и Албин Курти участваха в извънредно заседание на Съвета за сигурност

Сподели новината

Сръбският президент Александър Вучич каза днес, че извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на ситуацията в Косово, е малка, но значима победа за Сърбия, тъй като страната е имала възможност да представи аргументите си, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Заседанието се проведе снощи по молба на Сърбия, според която сигурността на сърбите в Косово е застрашена. Поводът е решението на Централната банка на Косово да обяви еврото за единствена валута за парични трансакции на територията си и така да забрани употребата на сръбски динари, които се използват основно от сръбското малцинство в северната част на страната. Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово и повечето сърби получават заплати, пенсии, социални помощи и други плащания в сръбски динари.

„Получихме открито заседание, на което можеха да се чуят нашите аргументи, които не бяха без реално съдържание, които не бяха без факти и които много хора преди не искаха да чуят“, коментира Вучич след заседанието, като допълни, че до този момент САЩ са чували най-вече аргументите на Косово, но не и на Сърбия.

Той подчерта, че за него е важно сръбският народ в Косово да знае, че Сърбия ще се бори за него.

Тази седмица косовските власти не позволиха доставка на сръбски динари от Сърбия, предназначени за изплащане на заплати, пенсии, социални помощи и други средства за косовските сърби.

Сръбският премиер Ана Бърнабич, която присъства на заседанието, каза, че президентът Вучич е повторил пет пъти, че (премиерът на Косово – бел. ред.) "Курти преднамерено и системно създава непоносими условия за живот на сърбите в Косово и единствената му цел е да прочисти територията от сърбите".

"Вижда се, че Вучич представи случая така, че Курти да бъде обвинен за престъпление срещу човечеството“, отбеляза Ана Бърнабич, цитирана от Танюг.

Косовският премиер също участва в заседанието и посочи, че с въвеждането на еврото Прищина не пречи на Белград да помага на косовските сърби.

„Ще направим всичко, за да могат косовските сърби да продължат да получават помощи от властите в Сърбия. Ангажирани сме с въвеждането на най-добрите начини за продължаване на тези трансакции“, отбеляза Курти и допълни, че Централната банка на Косово е предложила на Народната банка на Сърбия да се въведе преходен период, в който гражданите „ще бъдат информирани, вместо да бъдат наказвани“.

Той призова сръбския президент да подпише споразумението за нормализация на отношенията, което бе прието и от двете страни миналата година, и така да „покаже ангажираност с добросъседските отношения“.

Сред предвижданията на споразумението Косово трябва да представи план за създаване на Съюз на сръбските общини, даващ относителна автономия на сръбското малцинство в Северно Косово. Сърбия следва да не блокира кандидатурите на Косово за членство в международни организации.

Европейският съюз и САЩ многократно призоваха Косово да въведе преходен период за употреба на сръбския динар на територията на страната. Снощи американската посланичка в ООН Линда Томас-Грийнфийлд призова решението да се отложи, докато не се намери задоволителен начин за решаването на спора в съответствие с европейските стандарти.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар