Home » Свят » Супер вторник: Сблъсъкът между Тръмп и Байдън е неизбежен

Супер вторник: Сблъсъкът между Тръмп и Байдън е неизбежен

Сподели новината

Милиони американци гласуваха в най-важния ден от предварителните избори за президент – т.нар. "Супер вторник". Във вота участваха 15 щата и една извънконтинентална територия на САЩ – Американска Самоа. От резултатите вече е почти сигурно, че през ноември сблъсъкът за следващ президент на САЩ ще повтори този от 2020 г. – Джо Байдън срещу Доналд Тръмп.

Тръмп продължава да жъне успехи

Бившият президент и настоящ кандидат за републиканската номинация Доналд Тръмп спечели убедително в редица щати – със 70% одобрение в Алабама, 61% в Тексас и около 70% от гласовете в Калифорния.

Бившият президент ще се окаже с почти непреодолима преднина от електорални делегатите пред своята единствена съперничка Ники Хейли, макар че ще трябва да изчака до следващата седмица, за да си осигури официално номинацията на републиканците.

Някои от проучванията в различни щати дават представа за причината Тръмп да спечели толкова голяма част от гласовете. В Северна Каролина 43% от републиканските гласоподаватели казват, че имиграцията е най-важният въпрос за тях – тема, която е на първо място в политическия дневен ред на Доналд Тръмп още от 2015 г., пише Би Би Си. Във Вирджиния 64% казват, че имат повече доверие на Тръмп пред Ники Хейли по въпроса за сигурността на границите.

В същото време е ясно, че стотици хиляди привърженици на Републиканската партия в цялата страна не искат Доналд Тръмп да ги представлява на изборите, пише АРД. Ако всички те не го подкрепят и през ноември, той може и да загуби потенциалната надпревара срещу Джо Байдън. 40 процента от републиканските гласоподаватели във Вирджиния например и 32% от тези в Северна Каролина заявяват, че Тръмп, срещу когото се водят четири наказателни дела, не би бил годен да бъде президент, ако бъде осъден за престъпление.

Изненадващата победа на Ники Хейли

Бившата губернаторка на Южна Каролина Ники Хейли спечели само надпреварата в щата Върмонт, но това не ѝ носи голям брой делегати – едва 17 и то само ако според финалните резултати, които тепърва ще бъдат обявени, Хейли успее да спечели повече от 50 на сто от гласовете. Ако победата ѝ е с по-малко от половината, делегатите ще бъдат разпределени пропорционално между двамата кандидати.

Въпреки победата във Върмонт Хейли едва ли ще има шанс да получи републиканската номинация. Сега остава да се разбере кога тя ще се откаже от надпреварата и дали ще подкрепи Тръмп, когото критикува остро в последните месеци.

Добър резултат и за Джо Байдън

Действащият президент Джо Байдън спечели предварителните избори във всички щати. Вярно е и обаче, че Байдън загуби в Американска Самоа – с 40 срещу 51 гласа за бизнесмена Джейсън Палмър. Байдън може да се справи и без шестте делегатски гласа от територията на САЩ в южната част на Тихия океан, пише АРД. Неговите опоненти – Мариан Уилямсън и Дийн Филипс – остават с резултати от доста под десет процента.

Но протестните гласоподаватели, които неотдавна го наказаха в Мичиган за политиката му по отношение на ивицата Газа, се появиха и в Масачузетс и Колорадо, но най-вече в Минесота, където около 20 процента са отбелязали, че не подкрепят никой кандидат. Това, което би трябвало да тревожи екипа на Байдън, е, че Тръмп набира сила сред избирателни групи, които преди това бяха част от основния електорат на демократите.

Какво значи това за изборите на 5 ноември

Предварителните избори не са президентски избори. Дори Тръмп и Байдън да са победили уверено във всички щати в "Супер вторника", това не значи нищо за 5 ноември. И двамата ще се борят за електората на Ники Хейли, пише АРД. Защото тази група е достатъчно голяма, за да наклони везните в едната или другата посока през ноември. Очевидно повечето от тях не харесват Доналд Тръмп. Но дали биха гласували за Джо Байдън вместо него?

Възрастта на двамата вече почти сигурни кандидати за президентския пост, които ще се изправят един срещу друг през ноември, остава огромен проблем за много американци. Лоялните на Тръмп избиратели ще гласуват за него без значение на колко е години. За Байдън обаче това може да се превърне в сериозен проблем. АРД припомня и един вариант, който още е на масата за Байдън – да се откаже от номинацията след края на всички предварителни избори. Подобен сценарий засега остава само в полето на спекулациите.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар