Home » Свят » Съветските жертви на нацизма: какво пише за тях в германските архиви
d181d18ad0b2d0b5d182d181d0bad0b8d182d0b5 d0b6d0b5d180d182d0b2d0b8 d0bdd0b0 d0bdd0b0d186d0b8d0b7d0bcd0b0 d0bad0b0d0bad0b2d0be d0bfd0b8 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Съветските жертви на нацизма: какво пише за тях в германските архиви

Съветските жертви на нацизма: какво пише за тях в германските архиви

Портал за изплащането на компенсации

Наред с репарациите за Израел и за други държави, след войната Германия е възстановявала щетите и е изплащала, или продължава да изплаща компенсации на жертви на Холокоста, на бивши концлагеристи и други пострадали – на обща стойност над 70 милиарда евро. От началото на юни 2022 работи тематичният портал Wiedergutmachung, който обединява всички данни от германските архиви, отнасящи се до изплащането на компенсации на семействата на жертвите на националсоциализма.

Предстои в този портал, създаден с помощта и на Федералния архив на Германия, да бъдат публикувани милиони цифровизирани документи от различни министерства, съдилища и ведомства. За целта германското министерство на финансите е отделило 6,7 милиона евро. Платформата е предназначена не само за научни изследвания, но и за потомците на пострадалите, които могат да намерят там ценна, а нерядко и неизвестна до момента информация.

Архивите Аролзен

Архивите Аролзен – на Центъра за документация на преследванията по време на нацизма – разполага с над 30 милиона документи, отнасящи се до съдбата на почти 17 милиона души. Това е най-големият архив от този вид в света. Той дава възможност безплатно да се получи информация за тези, които са били в концлагери, в гета, в трудови лагери, в затворите на Гестапо. По думите на сътрудниците на архива, който се намира в Бад Аролзен в провинция Хесен, напоследък броят на запитванията нараства.

Службата за издирвания на Червения кръст

Службата за издирвания на Германския червен кръст помага да се изяснят съдбите на хората, изчезнали безследно по време на Втората световна война, на военнопленниците, на затворниците от специалните лагери в бившата съветска окупационна зона. В централната картотека с имена на тази организация има към 50 милиона цифровизирани досиета.

Работата на издирвателната служба се финансира от германското министерство на вътрешните работи. Всяко пето питане бива удовлетворено, информират оттам.

Бази данни за съветски военнопленници

По време на Втората световна война над пет милиона съветски войници попадат в германски плен. Почти три милиона от тях умират от глад, болести или са разстреляни. На портала „Съветски военни мемориали" има неограничен достъп до информацията за над 4000 погребани и за паметниците, посветени на съветски жертви от Втората световна война във всички региони на Германия. Те са отбелязани на интерактивна карта. Проектът е съвместен на музея „Берлин-Карлсхорст" и на посолството на Русия в Германия.

Възможност да се изясни съдбата на червеноармейците, както и на цивилните граждани, загинали в лагерите на територията на Третия райх, помага и Центърът за документация в Дрезден. В продължение на 16 години са били анализирани много документи от архивите на ФРГ и на бившия СССР, има поименен азбучен списък на руски. Налична е и интерактивна карта на погребаните съветски граждани в Саксония.

Информация за принудителния труд

От 1939-а до 1945-а година в Третия райх принудителен труд са полагали над 12 милиона души от цяла Европа. Повечето са били от Полша, Беларус, Русия и Украйна и са били експлоатирани в промишлеността, селското стопанство и в комуналните услуги.

Информация по този въпрос може да бъде намерена в онлайн-архива, създаден от фондацията „Памет, отговорност и бъдеще" съвместно с Берлинския свободен университет и с Германския исторически музей. Той съдържа видео- и аудиоинтервюта с тези, които са били принуждавани да работят за Нацистка Германия – включва историите на 600 бивши работници от 26 страни, работили принудително в Третия райх.

Автор: Янина Мороз

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-06-23

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

ЦРУ и американски командоси помагат на Украйна

Докато руските войски продължават с мащабна кампания за превземане на Източна Украйна, способността на Киев ...