Home » Свят » Тежък удар по схемите на Кремъл! Кипър се отказва от руските пари

Тежък удар по схемите на Кремъл! Кипър се отказва от руските пари

Сподели новината

Кипър е постигнал напредък "в отказа си от руските пари", а група американски служители продължава да помага на местното правителство да разследва предполагаеми нарушения на санкциите срещу Москва, съобщава Асошиейтед прес.

Според информация, получена от агенцията, обемът на руските депозити в банките е намалял със 76% между 2014 и 2022 г., а броят на руските клиенти в кипърските банки е спаднал с 82% за същия период.

Успоредно с това намалява и броят на украинските депозити, като за същия период спадът е с 67%. Клиентите измежду украинските граждани в кипърските банки стават по-малко с 54%.

Агенцията отбелязва, че от години Кипър е юрисдикция, в която на притежателите на сметки се задават "малко въпроси", а местните банки са посрещали парите на богатите вложители "въпреки тъмните им връзки". Но между 2014 г. и 2022 г. кипърските банки са прекъснали бизнес връзките си с 60 000 клиенти, повечето от които са били руснаци и украинци, според Асошиейтед прес.

В началото на декември 2023 г. "Политис" съобщава, че кипърските банки са получили инструкции да спрат всички транзакции с рубли като част от "превантивните мерки", а адвокатските кантори са извършили проверки на процедурите за ускорена регистрация на фирми в страната от руснаци.

Както отбелязва вестникът, съответните решения са били взети от кипърските власти след решението на САЩ да изпратят на острова екип от американски служители на правоприлагащите органи, включително от ФБР и Агенцията за борба с финансовите престъпления (FinCen), които да окажат съдействие при разглеждането на 29 случая, свързани със санкциите срещу Русия.

"Франк Медиа" съобщи, че това може да е свързано и с ноемврийския доклад Cyprus Confidential на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), в който, наред с другото, се казва, че в Кипър се извършват нарушения на режима на санкции срещу Русия.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар