in

Тоалетната хартия е вероятно следващата жертва на кризата с контейнерите

received 869119180607347
received 869119180607347

Светът наистина не се нуждае от повече проблеми с тоалетната хартия. За съжаление най-големият производител на целулоза, материалът който се използва за производството на продукти като тоалетна хартия, предупреждава, че глобалната криза в транспортните контейнери може да доведе до проблеми с доставките, пише Bloomberg.

Бразилската компания за хартия Suzano основно доставя целулозата си в товарни кораби. Нарастващото търсене на кораби, които превозват стоманени контейнери, заплашва да забави пратките на компанията, заяви главният изпълнителен директор Валтер Шалка в интервю.
Това се случва в момент, когато търсенето на тоалетна хартия се е увеличило и много потребители започнаха да я изкупуват панически в началото на пандемията. Шалка е обезпокоен и смята, че проблемите с доставките ще се засилят. Значителни смущения в търговията с целулоза могат да повлияят на доставките на тоалетна хартия, ако производителите нямат достатъчно запаси.
Базираната в Сао Паоло компания за хартия е силно обезпокоена, че през март ще има по-малък износ от очакваното, като така ще бъде принудена да отложи някои пратки за април, каза Шалка. С нарастването на търсенето за товарни кораби ситуацията се усложнява.

„Всички южноамерикански компании, които изнасят по този начин, са изправени пред този риск“, каза Валтер Шалка.

Бразилия е най-големият доставчик на целулоза в света, а компанията Suzano е отговорна за около една трета от световните доставки на целулоза от твърда дървесина, използввана за производството на тоалетна хартия.

Затрудненията при доставките водят до загуби в световната търговия особено при храните и селскостопанските продукти. Ситуацията на пристанищата се влоши, транспортните разходи се увеличиха и доставките се забавиха.

Кризата с контейнерите, породена от голямото търсене от страна на Китай, продължава от месеци. Но предупреждението на Suzano е сред първите сигнали, че проблемът се разраства и към други пазари. Ако продължават да се покачват транспортните разходи, това също ще доведе до ускоряване на инфлацията.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

Галка 768x399 1

ЗОВ ЗА ПОМОЩ

received 537735603862446

Принц Хари и новата му работа