in

Тоалетната хартия е вероятно следващата жертва на кризата с контейнерите

Светът наистина не се нуждае от повече проблеми с тоалетната хартия. За съжаление най-големият производител на целулоза, материалът който се използва за производството на продукти като тоалетна хартия, предупреждава, че глобалната криза в транспортните контейнери може да доведе до проблеми с доставките, пише Bloomberg.

Бразилската компания за хартия Suzano основно доставя целулозата си в товарни кораби. Нарастващото търсене на кораби, които превозват стоманени контейнери, заплашва да забави пратките на компанията, заяви главният изпълнителен директор Валтер Шалка в интервю.
Това се случва в момент, когато търсенето на тоалетна хартия се е увеличило и много потребители започнаха да я изкупуват панически в началото на пандемията. Шалка е обезпокоен и смята, че проблемите с доставките ще се засилят. Значителни смущения в търговията с целулоза могат да повлияят на доставките на тоалетна хартия, ако производителите нямат достатъчно запаси.
Базираната в Сао Паоло компания за хартия е силно обезпокоена, че през март ще има по-малък износ от очакваното, като така ще бъде принудена да отложи някои пратки за април, каза Шалка. С нарастването на търсенето за товарни кораби ситуацията се усложнява.

„Всички южноамерикански компании, които изнасят по този начин, са изправени пред този риск“, каза Валтер Шалка.

Бразилия е най-големият доставчик на целулоза в света, а компанията Suzano е отговорна за около една трета от световните доставки на целулоза от твърда дървесина, използввана за производството на тоалетна хартия.

Затрудненията при доставките водят до загуби в световната търговия особено при храните и селскостопанските продукти. Ситуацията на пристанищата се влоши, транспортните разходи се увеличиха и доставките се забавиха.

Кризата с контейнерите, породена от голямото търсене от страна на Китай, продължава от месеци. Но предупреждението на Suzano е сред първите сигнали, че проблемът се разраства и към други пазари. Ако продължават да се покачват транспортните разходи, това също ще доведе до ускоряване на инфлацията.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

Галка 768x399 1

ЗОВ ЗА ПОМОЩ

received 537735603862446

Принц Хари и новата му работа