Home » Свят » Три държави създадоха организация за колективна отбрана

Три държави създадоха организация за колективна отбрана

Буркина Фасо, Мали и Нигер подписаха харта за създаване на организация за колективна отбрана в ключова област от региона на Сахел, съобщи временният президент на Мали Асими Гоита.

„Днес подписах с ръководителите на Буркина Фасо и Нигер Хартата Липтако-Гурма, създаваща Алианса на държавите от Сахел (AES) с цел създаване на архитектура на колективна отбрана и взаимна помощ в полза на нашите страни“, написа той на страницата си в социалната мрежа X.

Военното ръководство на Нигер приветства подписването на документите за създаване на съюза. „Заедно ще изградим мирен, проспериращ и обединен Сахел“, се отбелязва в съобщение, публикувано на официалната страница на президентската администрация на Нигер в социалната мрежа X. В него е публикувана и снимка на ръководителя на Националния съвет за спасение на Родина, Абдурахман Чиани, подписващ хартата.

Историческата зона Liptako-Gourma се намира в граничните региони на Буркина Фасо, Мали и Нигер. Сега на нейна територия действат радикални въоръжени групи. В тези три държави армията в момента е на власт, след като я превзе чрез държавни преврати.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар