Home » Свят » Украинската армия: Това е само началото, ще унищожим още руски самолети

Украинската армия: Това е само началото, ще унищожим още руски самолети

Сподели новината

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна публикува изявление, в което, без да споменава директно катастрофата на Ил-76 в Белгородска област, обеща да "продължи да предприема мерки за унищожаване" на военнотранспортни самолети, включително в Белгородско-Харковско направление. Украинските медии тълкуват това като потвърждение, че Ил-76 наистина е бил свален от украинските военни, съобщава Би Би Си.

"За намаляване на ракетната заплаха Въоръжените сили на Украйна не само контролират въздушното пространство, но и подробно наблюдават точките за изстрелване на ракети и логистиката на тяхното доставяне, особено с използването на военнотранспортни самолети. Регистрираната интензивност на обстрела е пряко свързана с увеличаването на броя на военнотранспортните самолети, които напоследък се насочват към летището в Белгород", се казва в изявлението.

Военнотранспортен самолет Ил-76 е бил свален в сряда сутринта в Белгородска област, съобщи по-рано руското министерство на отбраната. Според ведомството самолетът е превозвал 65 украински военнопленници за размяна. Украинските власти все още не са потвърдили информацията за военнопленниците, но украинското разузнаване потвърди, че за днес е била предвидена размяна. Това се твърди и от руската страна.

Главният редактор на RT Маргарита Симонян публикува в канала си в Telegram списък с украински военни, за които се твърди, че са били на борда на разбилия се в Белгородска област военнотранспортен самолет Ил-76.

Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна по-рано потвърди, че за днес е била подготвена размяна на пленници. Но те не коментираха дали на борда на разбилия се самолет наистина е имало украински военни.

Би Би Си също няма потвърждение, че хората от списъка на Симонян действително е трябвало да участват в размяната и са били на борда на самолета. Но изброените от Симонян военни наистина са били в руски плен.

Споменавания за тях бяха открити в социалните мрежи и в специализирани сайтове, посветени на военнопленниците. Би Би Си провери на случаен принцип имената на 20 души в списъка – всички те бяха посочени като украински военнопленници. Би Би Си не съобщава имената им, тъй като не е ясно дали наистина са загинали при самолетната катастрофа. В списъка на Симонян се споменава едно лице, което вече е било разменено на 3 януари 2024 г.

Някои от изброените военни са били заловени в началото на пълномащабната инвазия, през пролетта на 2022 г. Някои от тях се появяват в пропагандни клипове, разпространявани от руски медии. Сред хората, посочени в списъка, са висши офицери и защитници на Мариупол.

Други медии също стигнаха до заключението, че списъкът на Симонян съдържа истински имена на военнопленници.

Украинският координационен щаб за военнопленниците публикува изявление в телеграма относно катастрофата на руския самолет Ил-76, в което се посочва, че щабът, съвместно с други съответни структури, събира необходимата информация за този инцидент.

В изявлението се призовават украинските медии и гражданите да се въздържат от разпространение на непроверена информация по тази тема преди официалните доклади на украинските власти.

Според руското министерство на отбраната на борда на Ил-76, който се разби сутринта на 24 януари, е имало шестима членове на екипажа, 65 украински военнослужещи за размяна и трима руски военнослужещи, които ги придружават. Екипажът и всички пътници в самолета са загинали, твърдят руските военни. Според тяхната версия самолетът е бил свален от украинската армия.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар