Home » Свят » Украинският парламент прие ключов закон: предстои мобилизиране на повече хора в армията

Украинският парламент прие ключов закон: предстои мобилизиране на повече хора в армията

Сподели новината

Върховната рада на Украйна прие на първо четене законопроект №10449 за засилване на мобилизацията. „За“ гласуваха 243 депутати, а против бяха 12, предадоха украинските медии.

Предвижда се в 14-дневен срок до 21 февруари да се внесат промени в законопроекта, след което ще се проведе второ четене. Вероятно законопроектът ще бъде приет като цяло през последната седмица на февруари и подписан в началото на март. Съответно той ще влезе в сила през април.

В Украйна от месеци текат усилени дискусии относно мобилизацията. Армията поиска мобилизирането на още половин милион войници, докато според украинските медии тези искания не се харесват на Володимир Зеленски, защото са непопулярни политически.

На 30 януари бе одобрена нова версия на проектозакона за мобилизацията и изпратена във Върховната рада. Той предвижда редица промени, по-специално наказание за укриване. Правителството предлага и намаляване на наборната възраст от 27 на 25 години. Предстоят още дискусии преди второто четене на законопроекта. Все още няма яснота дали ще има наказателни мерки срещу украинците, които са годни за военна служба, но са зад граница в момента.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар