Home » Свят » Украински дронове атакуваха руски рафинерии

Украински дронове атакуваха руски рафинерии

Сподели новината

Украйна изстреля 35 дрона срещу обширни райони на Русия, които предизвикаха за кратко пожар в петролна рафинерия и нарушиха електрозахранването в гранични райони, а някои от тях бяха свалени над Москва съобщи Русия рано тази сутрин, на последния ден от провежданите в страната президентски избори, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Москва обвинява Киев в саботаж на изборите с нанасяните от дни удари по руската инфраструктура – една от най-мащабните въздушни операции на руска територия, откакто президентът Владимир Путин нареди началото на нашествието в съседна Украйна преди две години.

Путин, който е почти сигурен, че ще спечели преизбирането си, се закани да накаже Украйна за атаките. Президентът на Украйна Володимир Зеленски от своя страна благодари на своите военни сили и разузнаване за новите "възможности за далечен обсег" в нощното си видеообръщение в събота, без да споменава съобщенията за засилени атаки от страна на украинските сили.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е в състояние да провери тези данни от независими източници. Днес руското министерство на отбраната съобщи в Телеграм, че 17 дрона са били унищожени над южния руски регион Краснодар, четири – над Московския регион, а останалите – над шест други региона. "Безпилотните летателни апарати бяха неутрализирани, но в резултат на падането на един от апаратите избухна пожар", заяви в Телеграм оперативният щаб на Краснодарския край в Южна Русия.

Пожарът в рафинерията "Славянск" в Краснодар е потушен и няма жертви в резултат на пожара, въпреки че по предварителна информация един човек е починал от сърдечен удар, добави администрацията. Роман Синяговски, ръководител на административния район Славянск, заяви в Телеграм, че работниците от рафинерията са евакуирани и няма заплаха за близките населени места. Рафинерията в Славянск, на около 70 км северно от Краснодар, преработва около 4,5 млн. метрични тона суров петрол годишно, като произвежда гориво основно за износ, но продава и известно количество бензин на вътрешния пазар, отбелязва Ройтерс. Тази сутрин беше изгасен и пожара в Сизранската рафинерия, поразена от украински дрон вчера, съобщава Интерфакс.

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че не се съобщава за жертви или щети от свалените над три района в близост до Москва безпилотни самолети. Четири дрона бяха унищожени и над съседната с Москва Ярославска област, като не се съобщава за щети или пострадали, съобщи губернаторът Михаил Евраев в Телеграм.

В пограничната Белгородска област нападение от четири изстреляни от Украйна дрона е повредило електропроводи и газопроводи в едно село, съобщи губернаторът Вячеслав Гладков. По-късно той добави, че в областта е загинало 16-годишно момиче, след като изстрелян от Украйна снаряд подпалил къщата ѝ.

Руското министерство на отбраната съобщи, че руските сили са свалили и 12 ракети, изстреляни от Украйна към Белгородска област. Докато Русия е изправена пред атаки от страна на Украйна, украинските сили заявиха, че руските въздушни атаки тази нощ са нанесли щети на селскостопански предприятия и са разрушили няколко промишлени сгради в черноморското пристанище Одеса.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар