Home » Свят » Украйна е най-големият вносител на оръжия в целия свят за 2023 г.

Украйна е най-големият вносител на оръжия в целия свят за 2023 г.

Сподели новината

Вносът на оръжия в Европа е нараснал почти двойно през последните пет години, което до голяма степен се дължи на войната в Украйна, съобщи днес Стокхолмският международен институт за изследване на мира (СИПРИ), предаде ДПА, съобщи БТА.

В доклад на СИПРИ се посочва, че между 2019 и 2023 година вносът на оръжия от европейските държави се е увеличил с 94% в сравнение с периода от 2014 до 2018 година.

Данните на базирания в Швеция мозъчен тръст се отнасят до обема на оръжейните доставки, а не до финансовата им стойност. Тъй като обемът може да се колебае значително от година на година в зависимост от поръчките, институтът се фокусира върху петгодишни периоди, а не върху отделни години.

Най-големият вносител на оръжия в Европа е Украйна, чиито дял възлиза на 23% от общия внос на военно оборудване на континента. През 2023 година тя е и най-големият вносител на оръжия в целия свят. За петгодишния период обаче Украйна се нарежда на четвърто място в света след Индия, Саудитска Арабия и Катар.

Двете държави, изнесли най-много оръжия за Украйна, са САЩ и Германия, като техния дял възлиза съответно на 69% и 30%. Общият обем на износа на оръжия от Германия обаче е намалял с 14% през последните пет години.

За първи път от десетилетия насам Русия вече не е един от двата най-големи световни износителя на оръжия. Докато САЩ са увеличили износа си със 17%, покривайки 42% от световния пазар, доставките от Русия са намалели с 53%. Пред Русия се нарежда Франция, която е увеличила износа си с 47 %. Като цяло глобалният трансфер на оръжия от всички държави бележи лек спад от 3,3 %.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар