Home » Свят » Украйна иска спешна среща на СЗО относно въздействието на инвазията върху здравеопазването
d183d0bad180d0b0d0b9d0bdd0b0 d0b8d181d0bad0b0 d181d0bfd0b5d188d0bdd0b0 d181d180d0b5d189d0b0 d0bdd0b0 d181d0b7d0be d0bed182d0bdd0bed181 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Украйна иска спешна среща на СЗО относно въздействието на инвазията върху здравеопазването

Украйна иска спешна среща на СЗО относно въздействието на инвазията върху здравеопазването

Украйна, подкрепена от десетки други държави, е писала до регионалния ръководител на Световната здравна организация, призовавайки за спешна среща относно въздействието на руската инвазия върху здравеопазването, показва писмо, получено от Ройтерс в петък.

Писмото, изпратено тази седмица от дипломатическата мисия на Украйна в Женева, Швейцария, където е седалището на СЗО, е подписано от около 38 други членове от европейския регион на агенцията, включително Франция, Германия и Великобритания.

Отправено към регионалния директор за Европа, Ханс Клуге, то призова да се свика среща "не по-късно от 9 май" и се позовава на атаки срещу здравни заведения, прекъснати кампании за ваксинация и опасения относно риска от радиологични и химически събития.

В писмото се предлага също така генералният директор, Тедрос Адханом Гебрейесус, да разгледа въпроса на заседание на Световната здравна асамблея през май, когато 194-те държави-членки на органа трябва да вземат решение за ключови реформи, за да се подготвят за бъдещи пандемии.

СЗО не отговори веднага на искане за коментар. Ройтерс също търси коментар от Русия, която е една от 53-те членове на европейския регион на СЗО.

СЗО е регистрирала около 177 атаки срещу здравни заведения и инфраструктура в Украйна, довели до 73 смъртни случая от началото на руската инвазия на 24 февруари, без да възлага отговорност.

„Тези атаки лишават хората от спешно необходими грижи, застрашават доставчиците на здравни услуги и подкопават здравните системи“, каза СЗО в доклад за Украйна в четвъртък.

В същия доклад се казва, че здравната система в тежко засегнатата Източна Украйна се е сринала, добавяйки, че почти всички клиники и болници в района на Луганск са повредени или унищожени, предаде Ройтерс.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-04-29

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

И Саудитска Арабия иска турски дронове Байрактар за армията си

Саудитска Арабия проявява интерес към турските безпилотни самолети Байрактар и се готви да преговаря за ...