Home » Свят » Украйна и Словакия постигнаха споразумение

Украйна и Словакия постигнаха споразумение

Сподели новината

Словакия и Украйна се споразумяха да създадат лицензионна система за търговия със зърно, която позволява забраната за внос на четири групи украински стоки в Словакия да бъде отменена, след като системата бъде създадена. Това съобщи словашкото министерство на земеделието, цитирано от "Ройтерс".

Миналата седмица Полша, Словакия и Унгария обявиха ограничения върху вноса от Украйна, след като Европейската комисия реши да не удължава забраната върху продажбите в петте съседни на Украйна страни от ЕС, които включват също Румъния и България. Забраната беше въведена, след като петте страни бяха залети от евтин внос от Украйна.

Спорът ескалира, след като Украйна, която използва сухопътни маршрути на запад, за да компенсира загубените възможности за износ по море, причинени от руската инвазия, подаде жалба до Световната търговска организация (СТО) заради ембаргото.

"Министрите на земеделието се съгласиха да създадат система за търговия със зърно, базирана на издаване и контрол на лицензи", поясниха от словашкото ведомство.

Те обаче допълниха, че докато тази система не заработи и не бъде напълно изпитана, забраната за внос на четири групи стоки от Украйна остава в сила.

На свой ред Украйна се е съгласила да спре жалбата си в СТО.

Словашкото министерство не даде подробности по какъв начин ще бъде разработена системата за лицензиране.

По-рано Братислава реши забраната за украински внос да продължи до края на годината.

Страните, които налагат национално ембарго, твърдят, че евтината украинска пшеница, предназначена предимно за транзит на запад и до пристанища, съсипва вътрешните им пазари.

През по-голямата част от миналата година около 60% от украинското зърно е преминало транзитно през петте източноевропейски страни, цитира news.bg.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар