Home » Свят » Унгария ще предостави 187 млн. евро помощ на Украйна

Унгария ще предостави 187 млн. евро помощ на Украйна

Сподели новината

Унгария ще предостави 187 милиона евро (195 милиона долара) финансова помощ на Украйна, с което Будапеща ще допринесе за планирания пакет от помощи на ЕС за Киев в размер на 18 милиарда евро през 2023 г., съобщи Ройтерс, като цитира правителствен указ, публикуван снощи.

Правителството на премиера Виктор Орбан беше казало преди това, че е готово да помогне на Украйна, но, че предпочита по-скоро да го направи на двустранна основа, вместо като част от сумата, която ЕС ще заеме съвместно от капиталовите пазари, за да я предостави после под формата на заем на Киев.

"Правителството продължава да бъде ангажирано с участие във финансовата подкрепа за обхванатата от войната Украйна", се казва сега в указ, подписан от Орбан. "Затова то призовава министъра на финансите да гарантира отпускането на 187 милиона евро, които ще бъдат делът на Унгария към 18-те милиарда евро заеми, които ЕС ще отпусне на Украйна."

В подписания от Орбан указ се казва също, че унгарският министър на външните работи Петер Сиярто трябва да започне преговори с Украйна за изготвяне на споразумение, което ще бъде нормативната база за отпусканата финансова помощ.

Украйна ще трябва да изплати обещания от ЕС заем в рамките на 35 години, а средствата за него Европейската комисия ще получи, като заеме пари от капиталовите пазари. Предложението за тази финансова помощ обаче ще трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и от 27-те държави-членки на ЕС, предаде БТА.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар