Home » Свят » Хонконг все по-надолу в международната класация за свобода на печата
d185d0bed0bdd0bad0bed0bdd0b3 d0b2d181d0b5 d0bfd0be d0bdd0b0d0b4d0bed0bbd183 d0b2 d0bcd0b5d0b6d0b4d183d0bdd0b0d180d0bed0b4d0bdd0b0d182 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Хонконг все по-надолу в международната класация за свобода на печата

Хонконг все по-надолу в международната класация за свобода на печата

Хонконг слезе надолу в международната класация за свобода на печата, след като властите въведоха нов драконов закон за сигурността, за да запушат устата на критичните медии и да хвърлят в затвора журналистите. Това се казва в публикуван днес нов доклад на „Репортери без граници“, предаде Франс прес.

„Това е най-тежкото сриване за годината, но е напълно заслужено с оглед постоянните атаки срещу свободата на печата и бавното изчезване на правовата държава в Хонконг“, заяви за АФП Седрик Алвиани, ръководител на източноазиатския офис на организацията, разположен в Тайван.

Само през миналата година Хонконг слезе с 68 места в рейтинга и стигна 148-а позиция – това поставя международния бизнес център между Филипините и Турция.

От две десетилетия организацията, защитаваща правата на медиите, класира страните и териториите по света според свободата на печата в тях, отбелязва Франс прес.

Хонконг – регионален хъб за световните и местните медии, постоянно пада в класацията, откакто е под китайска власт.

След мащабните и понякога придружени с насилие продемократични протести преди три години Китай започна да налага на Хонконг все по-авторитарни мерки. През 2020 г. влезе в сила закон за националната сигурност, чрез който бе смазано дисидентството и бяха хвърлени в затвора десетки продемократични активисти и журналисти.

Според Алвиани, отначало властите бяха избрали за мишена политическите си опоненти и продемократичните активисти, но през 2021 г. започнаха да използват закона срещу местните медии.

Миналата година две опозиционни медии – „Епъл дейли“ и „Станд нюз“, бяха принудени да спрат работа след арестите на главните им редактори и запора върху активите на дружеството по силата на закона за сигурността.

Алвиани заяви, че базата данни на „Репортери без граници“ включва в момента 13 хвърлени зад решетките медийни професионалисти от Хонконг – „огромен“ брой според него; по думите му това са почти десет процента от всички известни случаи с журналисти, държани като затворници в Китай.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-05-03

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Киев съобщава за 20 000 предполагаеми военни престъпления

По данни на властите в Киев за трите месеца на руската агресия в Украйна са ...