Home » Свят » Хърватия въвежда нови мерки и по-строги наказания за насилие над жени

Хърватия въвежда нови мерки и по-строги наказания за насилие над жени

Хърватия въвежда нови мерки и по-строги наказания за насилие над жени, както и фемицид – убийство на жени от омраза срещу женския пол, съобщи информационният сайт "Индекс".

"Наш приоритет е насилието да бъде стриктно наказвано и да бъдат защитени правата на жертвите", каза премиерът Андрей Пленкович при представянето на мерките на среща с представители на институции и граждански асоциации в Загреб.

Предстои среща за промени в още закони, като сред новостите освен престъплението фемицид има и арест за нарушаване на мерките за защита, по-високи наказания за изнасилване и уведомяване на жертвите за освобождаване на извършителя, предаде БТА.

"Решихме да изпратим ясно и недвусмислено послание до всички сегменти на обществото, че е недопустимо да убиеш жена, защото тя е жена. Ето защо въвеждаме специално криминално престъпление – утежняващо убийството на жена – фемицид, което ще се наказва с лишаване от свобода за най-малко десет години до дългосрочно лишаване от свобода", каза Пленкович.

С измененията и допълненията към няколко закона, отпада давността за всички тежки престъпления на сексуално насилие и злоупотреба с деца. Сексуалният тормоз, дори да е краткотраен, вече се смята за престъпление. На полицията се дава право да задържа насилник, заподозрян, че е нарушил наложената мярка за защита на жертвата.

Промените в закона ще бъдат публикувани за обществено обсъждане до края на следващата седмица и ще бъдат приети в началото на 2024 г.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар