Home » Свят » Цената на златото достигна нов исторически рекорд

Цената на златото достигна нов исторически рекорд

Сподели новината

По време на сутрешната търговия на азиатските борси цените на златото се повишиха до рекордните 2135 долара за тройунция. Цените се повишиха до нов исторически връх на фона на очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще намали лихвените проценти, отбелязва АФП. Миналата седмица председателят на Фед Джером Пауъл даде да се разбере, че регулаторът планира да запази основния лихвен процент на сегашното ниво и няма да го повишава.

Защо поскъпва?

Ръстът на цените е свързан и с отслабването на долара, което прави златото по-достъпно за международните купувачи. Като друга причина за ръста агенцията посочва продължаващите инвестиции в злато като надежден актив на фона на войната на Израел срещу Хамас.

Златото поскъпва в продължение на няколко поредни седмици. От началото на октомври цените на метала са се повишили с 16%, съобщава Блумбърг. Последният исторически максимум беше достигнат през август 2020 г., когато цените на златото се повишиха до 2080 долара.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар