Home » Свят » Шефът на НАТО: Грузия трябва да продължи с демократичните реформи

Шефът на НАТО: Грузия трябва да продължи с демократичните реформи

Сподели новината

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес Грузия да продължи по пътя на демократичните реформи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Стотенберг каза това при свое посещение в кавказката страна, която от години се стреми към членство в НАТО.

"НАТО и занапред ще върви до вас по пътя към по-силната демокрация и пълната евро-атлантическа интеграция", каза Столтенберг на пресконференция в Тбилиси с грузинския премиер Иракли Кобахидзе.

На срещата на лидерите на страните от НАТО през 2008 г. бе заявено, че Грузия може да стане член на алианса, но засега страната не е получила статут на кандидат.

"Важно е Грузия да продължи вътрешните реформи, да укрепва демократичните си ценности и правовата държава, включително чрез организирането на свободни и честни избори през октомври тази година", отбеляза Столтенберг.

Грузинското правителство е подложено на все по-сериозни критики от чужбина за влошаването на състоянието на демокрацията, отбелязва АФП. Опозицията твърди, че управляващата партия е тръгнала по пътя на авторитаризма и че обслужва интересите на Русия.

Столтенберг каза още, че Грузия е изправена пред "много сложни предизвикателства в сферата на сигурността" предвид "имперските амбиции на Русия".

Според социологически проучвания 80% от грузинците подкрепят присъединяването на страната към ЕС и НАТО, отбелязва АФП.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар