Home » Свят » Шок и ужас в Берлин! Кой подслушва висши германски военни

Шок и ужас в Берлин! Кой подслушва висши германски военни

Сподели новината

Германски депутати искат разяснения след публикуването на предполагаем запис от брифинг в Бундесвера от руска медия, в който очевидно се обсъждат въпроси от чувствително естество, свързани с Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Ако това се окаже вярно, то ще бъде изключително проблематичен инцидент", каза председателят на парламентарната комисия за надзор в Бундестага Константин фон Ноц пред германската медийна група Редакционнецсверк Дойчланд (RND).

Той имаше предвид 30-минутния аудиозапис, излъчен вчера от главната редакторка на руската държавна телевизия Ар Ти (RT) Маргарита Симонян, по повод на който германските депутати са обезпокоени, че може да е бил подслушан.

В аудиозаписа се чува как висши офицери от военновъздушните сили на Германия обсъждат теоретичната възможност Украйна да използва германски крилати ракети "Таурус".

Германското министерство на отбраната сега разследва дали е възможно да са били подслушани поверителни съобщения, съобщи ДПА, като се позова на говорител на ведомството.

Предполагаемото обсъждане в Бундесвера включва подробности относно дебатите за предоставяне на германски ракети "Таурус" на Украйна, както и потенциално скандално изявление по отношение на други западни съюзници.

Обменът на мнения, който се чува на аудиозаписа, засяга въпроса дали крилатите ракети "Таурус" теоретично биха могли технически да имат капацитет да унищожат построения от Русия мост към украинския полуостров Крим, анексиран от Москва в нарушение на международното право.

В аудиозаписа се споменава също, че британците имат "няколко души на място" във връзка с разполагането на техните крилати ракети "Сторм шадоу", доставени в Украйна.

Някои виждат това като индикация, че френските и британските сили оказват помощ при контрола на целите на крилатите ракети, изпратени на Украйна. Лондон веднага отрече тези твърдения.

Канцлерът Олаф Шолц много пъти е изключвал възможността за доставяне на германски ракети "Таурус" на Украйна, въпреки многократните искания от страна на Киев, с аргумента, че се опасява, че Германия може да бъде въвлечена по-дълбоко във войната, започната от Кремъл през февруари 2022 г.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар