Home » Свят » Германия е изправена пред каскада от фалити

Германия е изправена пред каскада от фалити

Сподели новината

Най-големите германски индустрии могат да се окажат пред колапс заради намаляването на доставките на руски природен газ, предупреди висшият синдикален представител на страната преди кризисните преговори с канцлера Олаф Шолц, които започват в понеделник, съобщава Bloomberg, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

"Заради прекъсванията на доставките на природен газ цели отрасли са застрашени от траен колапс: алуминий, стъкло, химическа промишленост", заяви Ясмин Фахими, ръководител на Германската федерация на профсъюзите (DGB), в интервю за вестник Bild am Sonntag. "Подобен срив би имал огромни последици за цялата икономика и работните места в Германия". Според нея енергийната криза вече води до рекордно висока инфлация. Фахими призовава за въвеждане на таван на цените на енергията за домакинствата. Нарастващите разходи за емисии на Co2 означават допълнителна тежест за домакинствата и фирмите, добави Фахими. Според нея кризата може да доведе до социални и трудови вълнения.

Министърът на икономиката Роберт Хабек заяви в събота, че правителството работи по начини за справяне с нарастващите разходи, пред които са изправени както комуналните дружества, така и техните клиенти, без да дава подробности. По-рано той предупреди, че ограничаването на доставките на руски газ рискува да доведе до по-дълбоки сътресения, като сравни ситуацията с ролята на Lehman Brothers за предизвикването на финансовата криза през 2008 г. Германия трябва да се подготви за по-дълбоки съкращения на доставките на руски газ, тъй като президентът Владимир Путин преследва съзнателна стратегия за повишаване на цените, за да подкопае европейското единство, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек.

"Не става въпрос за хаотични решения, а за икономическа война, напълно рационална и много ясна", заяви Хабек, заместник-канцлер в правителството на Олаф Шолц, в събота в рамките на дискусия. "След едно намаление от 60 процента логично следва следващото." Германските лидери засилват предупрежденията за предстоящи сътресения и недостиг на природен газ в най-голямата икономика в Европа, която разчита на Русия за около една трета от енергията си. Путин постепенно намали доставките, след като европейските страни наложиха санкции в отговор на руската инвазия в Украйна.

Германските комунални услуги са изложени на риск от каскадни аварии, което може да наложи активиране на правна клауза, която би им позволила да прехвърлят увеличенията на цените извън договорните ангажименти, каза Хабек. Хабек заяви, че би било "логична стъпка" да се подкрепи политическото решение за намаляване на зависимостта от руски въглища чрез включване на руско ембарго за внос на въглища в пакета от санкции на Европейския съюз "в някакъв момент". Германия засега се въздържа от задействане на мярката, тъй като това би довело до "незабавна ценова експлозия" за потребителите, каза той на събитие, организирано от седмичника Die Zeit. Правителството работи по алтернатива, каза той, без да уточнява.

"Ако една компания фалира или други компании фалират, това е като ефект на доминото, който много бързо ще доведе до дълбока рецесия", каза той. Европейските енергийни компании са изправени пред затруднения, след като по-рано този месец Русия ограничи потоците по ключова газова връзка, принуждавайки комуналните услуги да купуват гориво на спот пазара на по-високи цени. Високите цени на електроенергията все повече карат германските заводи и предприятия да ограничават търсенето, а правителството активира втория етап от триетапен план за извънредни ситуации с газ.

Русия е намалила доставките по "Северен поток" с 60 %, а този месец е планирано пълното спиране на газопровода за профилактика. Германия изрази съмнения, че "Северен поток" ще възобнови доставките след това. Целта на Русия е да поддържа високи цени на енергията и да "разруши единството и солидарността на страната", заяви Хабек. Правителството на Германия и енергийният гигант Uniper SE обсъждат мерки за стабилизиране. Министърът на финансите Кристиан Линднер заяви, че всяка допълнителна държавна помощ ще бъде под формата на кредитна гаранция.

Ако се стигне до нормиране на газа, това ще представлява предизвикателство, тъй като мрежата често не е разделена на битови и търговски клиенти, каза Хабек. Ако една фабрика е свързана с газовата мрежа и цяла част от града е свързана с нея, то тази фабрика не може да бъде изключена от мрежата. "Тогава вероятно това ще бъде регулирано за сметка на фабриките, които не са свързани към смесена мрежа", каза Хабек. Битовите потребители в Германия са защитени от спиране на газоподаването по закон.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.