Home » Свят » Германия премахва строгото спиране на Великден, тъй като ЕС ограничава износа на ваксини

Германия премахва строгото спиране на Великден, тъй като ЕС ограничава износа на ваксини

Сподели новината

наложи строго спиране на Великден през уикенда след публичен протест, тъй като Европейският съюз заяви, че ще затегне контрола върху износа на ваксини в опит да засили своята заекваща кампания за инокулация.

Ваксинациите в ЕС остават упорито зад тези на тежко засегнатите страни извън блока, като Брюксел обвинява проблемите в производството и доставките за бавното въвеждане.

Мелето заради ваксините идва, когато няколко държави се борят с трети вълни на COVID-19 , като някои правителства се стремят да наложат нови антивирусни мерки, въпреки широко разпространената умора от заключване повече от година в пандемията.

Германия премахва плановете за затваряне на повечето магазини в страната през Великден (от 1 до 5 април), след ожесточена критика към плана.

Вместо това правителството помоли хората да останат вкъщи по време на празника и канцлерът Ангела Меркел издаде a mea culpa, след като отмени мерките.

„Тази грешка е само моя“, каза Меркел. „Целият процес предизвика допълнителна несигурност, за което моля всички граждани да ми простят.“

Германия също обмисля временна забрана за определени пътувания в чужбина, за да помогне за ограничаване на инфекциите, каза говорител на правителството.

На други места на континента Белгия заяви, че ще въведе ново частично блокиране за четири седмици, затваряне на училищата и ограничаване на достъпа до несъществени магазини, тъй като се стреми да потуши трета вълна.

Междувременно Полша регистрира най-високите си ежедневни инфекции с близо 30 000 нови случая, докато Холандия удължи ограниченията за коронавирус до 20 април, а Франция наложи нови мерки за блокиране в три региона.

Ваксините се разглеждат като изход от пандемия, която сега е убила над 2,7 милиона души по света и е потопила световната икономика в рецесия, невиждана от десетилетия.

Повече от 479 милиона дози ваксини сега се прилагат в световен мащаб, главно в по-богатите страни с Израел, САЩ и Великобритания, водещи в опаковката.

Но тъй като търсенето далеч надхвърля предлагането, страните се борят да осигурят така необходимите дози от шепата ваксини, одобрени по целия свят.

ЕС заяви, че по-строгите му правила за износ ще предотвратят несправедливия еднопосочен поток от ваксини извън блока.

„Отворените пътища трябва да се движат в двете посоки“, каза шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Брюксел настоя, че мярката не е „забрана за износ“, но може да ограничи износа на ваксини в страни като Великобритания, които произвеждат някои от собствените си ваксини, но на свой ред не изпращат дози до ЕС.

Брюксел обвинява бившия член на ЕС, че претендира за ваксини AstraZeneca, произведени в завод в Холандия, и казва, че базираната в Обединеното кралство компания не е изпълнила обещаните доставки за ЕС.

Британският премиер Борис Джонсън отвърна на удара в сряда, като издаде предупреждение за така наречените блокади.

„Просто внимателно бих посочил на всеки, който обмисля блокада или прекъсване на веригите за доставки, че компаниите могат да разглеждат такива действия и да правят изводи дали е разумно да се правят бъдещи инвестиции в страни, в които се налагат произволни блокади“ казах.

Сблъсъкът добави към неволите на AstraZeneca, след като няколко страни спряха ваксината си заради опасения от кръвен съсирек.
Световната здравна организация и Европейската агенция по лекарствата заявиха, че ударът е безопасен и ефективен, като отхвърля опасенията за връзки със съсиреци.

На 24 март Финландия заяви, че ще възобнови изстрела за над 65 години, докато Исландия ще направи същото за хората над 70 години, като се присъедини към няколко държави, които отново започнаха да използват ваксината.

В нов спор британско-шведската фирма тази седмица публикува обещаващи резултати от своите американски опити, но ден по-късно Националният институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ (NIAID) изрази опасения, че резултатите са остарели.

Ръководителят на агенцията Антъни Фаучи заяви, че несъответствието в данните е „бум на пътя“ и се надява, че няма да пробие доверието във ваксините.

„Когато погледнете данните, това ще се окаже добра ваксина“, каза Фауци, най-добрият съветник по пандемията в Белия дом.

AstraZeneca подкрепи своя опит, като заяви във вторник, че прегледът установява, че междинните резултати, които е обявил, са „последователни“ и че ще публикува нови анализи и данни „в рамките на 48 часа“.

Пандемията се обърна към по-лошо в много страни, като известните инфекции в световен мащаб наближават 124 милиона.

Ежедневните жертви на Бразилия за първи път са надхвърлили 3000, тъй като здравната инфраструктура на южноамериканската държава е била изтласкана до ръба от взрив на случаи.

Доставките на медицински кислород за пациенти с COVID-19 са паднали до „тревожни“ нива в шест от 27-те държави на Бразилия, съобщиха във вторник служители.

Предупреждението породи опасения от повторение на ужасяващи сцени в северния град Манаус през януари, когато недостигът на кислород остави десетки пациенти с COVID-19 да се задушат до смърт.

„Нямате представа какво е да виждате семейства, които тичат наоколо, за да намерят кислородни кутии“, каза базираната в Манаус лекарка Адел Бензакен пред Франс прес.

„Беше като война – хаосът от бомбардировка, когато хората отчаяно тичат наоколо, без да знаят какво да правят.“

От: 1den.bg

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената