Home » Свят » До България разполагат два натовски радара за „специфични мисии“

До България разполагат два натовски радара за „специфични мисии“

Сподели новината

Румънските сенатори и депутати се запознаха на съвместно заседание вчера с уведомление от страна на президента Клаус Йоханис за разполагането на територията на Румъния на два радара за изпълнение на специфични мисии на фона на продължаващите действия на Руската федерация в близост до Северноатлантическия алианс и на засилването на атаките срещу обекти в Украйна, предаде Аджерпрес, съобщи БТА.

"Руската федерация продължава действията в близост до страните от Северноатлантическия алианс, засилвайки атаките срещу обекти в Украйна. При тези условия Върховното командване на съюзническите сили в Европа (SACEUR) разпореди прилагането на нивото на НАТО на специфични мерки в отговор на кризата, приоритизира инфраструктурата и критичните средства за отбрана и изиска разполагането на съюзнически структури за противовъздушно и противоракетно наблюдение и отбрана с цел изпълнение на мисиите, произхождащи от възпиращата и отбранителна позиция на НАТО", се посочва в уведомлението, изпратено до парламента от румънския президент.

Йоханис информира в документа, че съгласно конституционните разпоредби за влизането, разполагането или преминаването на чуждестранни въоръжени сили през територията на Румъния по предложение на премиера и след консултация с Върховния съвет за национална отбрана е одобрил разполагането на територията на Румъния на два радара с цел изпълнение на специфични мисии.

В съобщението се посочва, че Испания е предоставила радар TPS-43, който да бъде разположен и включен в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINADS) на територията на Румъния, а Корпусът на морската пехота на САЩ възнамерява да разположи радар TPS-80 в Румъния в близост до границата с Украйна. Тези радари ще осигуряват откриването, проследяването и идентифицирането на въздушни цели, движещи се в източната част на Украйна и в централно-западния басейн на Черно море, и ще подобрят способностите за интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана в източния фланг на НАТО, включително в Румъния.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.