Home » Свят » Русия сряза Запада за навлизането в Арктика
epa09194924 Russian Foreign Minister Sergei Lavrov attends a meeting with U.N. Secretary-General Antonio Guterres in Moscow, Russia, 12 May 2021. U.N. Secretary-General Guterres is on a working visit in Moscow. EPA/MAXIM SHEMETOV / POOL

Русия сряза Запада за навлизането в Арктика

Сподели новината

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди западните страни да не предявяват претенции в Арктика преди заседанието на Арктическия съвет тази седмица в исландската столица Рейкявик, предаде „Франс прес“.

През последните години Арктика се превърна в място на геополитическа конкуренция между страните, които формират Арктическия съвет (Русия, САЩ, Канада, Норвегия, Дания, Швеция, Финландия и Исландия), след като глобалното затопляне прави региона по-достъпен.

В сряда и четвъртък ще се проведе заседание на външните министри на осемте страни от Арктическия съвет.

„Отдавна е абсолютно ясно за всички, че това е наша територия, това е наша земя“, настоя Лавров на пресконференция в Москва, като подчерта: „Ние сме отговорни да гарантираме, че нашето арктическо крайбрежие е сигурно.“

„Позволете ми да подчертая още веднъж – това е нашата земя и нашите води“, добави той.

„Но когато НАТО се опитва да оправдае напредването си в Арктика, това вероятно е малко по-различна ситуация и тук имаме въпроси към наши съседи като Норвегия, които се опитват да оправдаят необходимостта НАТО да навлезе в Арктика“, настоя руският първи дипломат.

През февруари САЩ изпратиха стратегически бомбардировачи за учения в Норвегия като част от усилията на Запада за укрепване на военното си присъствие в региона.

За първи път от 80-те години американските военноморски сили разположиха самолетоносач в Норвежко море през 2018 година.

През последните години руският президент Владимир Путин превърна арктическия регион на Русия в стратегически приоритет и нареди инвестиции във военна инфраструктура и добив на полезни изкопаеми.

Тъй като ледената покривка в Арктика намалява, Русия се надява да използва Северния морски път като корабен маршрут за износ на петрол и газ за задграничните пазари.

Лавров ще се срещне с американския си колега Антъни Блинкън в кулоарите на срещата на министрите на Арктическия съвет в тест за обтегнатите отношения на Москва с Вашингтон.

Въпреки нарастващото напрежение, Русия и САЩ по време на преговорите за климата по-рано тази година отбелязаха Арктика като област на сътрудничество.

Факти.бг

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената