Home » Свят » 8 март: Светът чества Международния ден на жената

8 март: Светът чества Международния ден на жената

Сподели новината

Денят на жената е ежегодно събитие, което отбелязва постиженията на жените и насърчава напредъка в областта на правата им, предаде БТА. Той се корени в социалистическите и работническите движения в САЩ от началото на 20-и век, когато жените се борят за по-добри условия на труд и право на глас, се казва в обзорен материал на Ройтерс.

Първото регистрирано честване е през 1911 г. в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, когато над един милион души се събират в подкрепа на правата на жените.

Оттогава събитието се разраства не само по размер, но и по обхват. Фокусът се е разширил до въпроси, вариращи от насилието срещу жени до равнопоставеността на работното място.

Организацията на обединените нации често е в челните редици на честванията, след като официално признава Международния ден на жената през 1977 година. Въпреки това честванията по света обикновено са децентрализирани, макар че някои държави признават деня за официален празник, включително Китай, Русия и Уганда.

В доклад на Световната здравна организация от 2021 г. се посочва, че почти всяка трета жена в света е подложена на физическо или сексуално насилие през живота си – въпрос, който е свързан с икономическите възможности на жените, достъпа до сексуално образование и репродуктивните права.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар