Home » Свят » 8 март 1983 г. Президентът на САЩ Роналд Рейгън обяви СССР за империя на злото

8 март 1983 г. Президентът на САЩ Роналд Рейгън обяви СССР за империя на злото

Сподели новината

На 8 март 1983 г. американският президент Роналд Рейгън обявява СССР за „Империя на злото” и обявява борбата си срещу нея за своя главна задача. Това става в реч пред Националната асоциация на евангелистите в Орландо, Флорида. Определението се превръща в политическо клише, използвано след това за заклеймяване на СССР.

Прочутата реч на Рейгън е написана от Антони Р. Долан. В проекта за словото на Рейгън към парламента на Великобритания през 1982 г. се съдържа близкият по съдържание израз център на злото, който обаче е зачеркнат от чиновниците на Държавния департамент на САЩ. Това дава основание да се допусне, че Рейгън сам си го е добавил в речта от 8 март и че принадлежи на самия него.

Всъщност изразът

„Империя на злото” е използван за първи път през май 1977 г.

в САЩ в знаменитите наклонени субтитри в началото на филма „Междузвездни войни: Епизод IV – Нова надежда” на Джордж Лукас.

Речта от 8 март била на тема „Религиозната свобода и Студената война”. Първата ѝ част била посветена на моралните и религиозните проблеми на американското общество. В нея Рейгън се застъпил за традиционните устои – подкрепил въвеждането на молитви в училищата, изказал се против абортите. Продължавайки към проблема за злото и греха, той отбелязал, че САЩ също не са лишени от тях.

След това Рейгън преминал към

темата за комунизма като въплъщение на злото.

Той характеризирал СССР като тоталитарна държава и обвинил комунистическите лидери в принципна аморалност. Заедно с това Рейгън изразил намерението си да се договори с Москва за съкращаване на ядрените оръжия в името на мира.

Но изразът не е използван дълго в първоначалния си вариант. След първата си среща с Михаил Горбачов през 1986 г. Рейгън публично заявява, че повече не счита СССР за „Империя на злото”.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар