Home » Свят » COVID пандемията промени алкохолните нагласи на турците

COVID пандемията промени алкохолните нагласи на турците

Сподели новината

На мнозина ще се стори странно, но през последните три години почти двойно се е увеличил процентът на турските граждани, които консумират алкохол.

Това показват резултатите от представителна анкета за нагласите на турските граждани относно консумацията на алкохол, поместени на сайта Т24,. Резултатите показват интересни промени по този въпрос преди и след ковид пандемията.

Според данните през 2020 г. процентът на консумиращите алкохол е бил 18-20 на сто, а през 2023 г. е надхвърлил 30 процента.

Този период съвпада във времето с пандемията от ковид.

Докато обаче след пандемията консумацията на алкохол в света е намаляла, в Турция е продължила да нараства, според колумниста Ертугрул Йозкьок.

По думите му това се дължи на два фактора. На първо място, че в последно време повечето хора с над средно образование и високи доходи консумират алкохол /един на всеки двама души-б.а/. И на второ място турците без страх и свободно декларират, че ”пият”.

“За 20 години при управлението на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, наричана "трезвената партия" заради въздържаността на привържениците ѝ към алкохола, а и заради наложените забрани, се оказва, че турците не са се ограничавали по отношение на консумацията на алкохол, а точно обратното. Строгите забрани за продажби и реклами, забраните за сервиране на алкохолни напитки на обществени и публични събития, високите акцизи не са оказали голямо влияние”, коментира той.

По данни на Асоциацията на инвеститорите в туристическите ресторанти и на гастрономическите мениджъри /TÜRYİD/, която се занимава с въпросите на алкохолния сектор в Турция, броят на турците, които казват, че пият, се е увеличил по време на пандемията и след нея, но консумацията на алкохол на глава от населението в страната остава по-ниска в сравнение с данните по света.

Турците се самоопределят като ”ракиджии“. Смятаната за национална напитка йени ракъ, чиято консумация бе намаляла преди пандемията, отново е търсена и консумацията ѝ се е увеличила с 13 на сто в сравнение с периода преди пандемията.

Бирата също е търсена от турците, след пандемията консумацията ѝ е нараснала със седем процента.

В консумацията на вино обаче е регистриран значителен спад, от 13 процента ръст преди пандемията, до две на сто след пандемията.

Първенството в периода на пандемията се пада на пазара на джина и уискито.

Консумацията на джин се е увеличила почти двойно, като през пандемията е достигнала 38 на сто, а при уискито от 17 на сто преди пандемията се е увеличило до 31 процента.

Водката също е печеливша, консумацията ѝ се е увеличила от четири на сто на 14 процента.

Според парите, които турците харчат за алкохол, може да се определят първите пет по следния начин:

На първо място с 52 процента са консуматорите на бира, юна второ със 17 на сто – предпочитащите ракия. На трето място са консуматорите на уиски – 9,5 на сто, на вино -8,5 на сто, на водка -6.5 на сто.

Един от сериозните проблеми е борбата срещу нелегалния внос на алкохолни продукти на фона на скъпите цени поради високите акцизи. Голяма част алкохол се внася нелегално от съседни страни, включително от България.

Преди празници като Нова година охранителните органи засилват проверки в магазинната мрежа и ресторантите срещу нелегално внесени алкохолни продукти.

От употреба на фалшив алкохол през миналата година бяха регистрирани над 90 смъртни случаи, повечето от които бяха в мегаполиса Истанбул.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар