in

Дания ще ликвидира 17 милиона норки заради открит мутирал коронавирус сред тях

Около 17 милиона норки трябва да бъдат ликвидирани в Дания, след като във фермите за такива животни е открита мутирала версия на коронавируса, която може да се разпространи и сред хората, пише ВВС.

Премиерът Мете Фредериксен заяви, че мутиралият вирус представлява “риск за ефективността” на бъдеща ваксина срещу Covid-19.

Дания е най-големият производител на кожа от норка в света. Полицията заяви, че унищожаването на животните трябва да стане възможно най-скоро.

нарка

Припомняме, че случаи на коронавирус са били открити във ферми за норки в северния регион на Ютланд в Дания и в други части на Европа през последните няколко месеца. Но случаите се разпространяват бързо в Дания и във фермите за норки са открити пет случая на новия вирус. Дванадесет души са се заразили, съобщиха властите.

Гърция под карантина: Затварят се магазините, а навън ще се излиза само с разрешение

Премиерът Фредериксен определи ситуацията като “много, много сериозна”. Тя цитира правителствен доклад, според който е установено, че мутиралият вирус отслабва способността на организма да образува антитела, което потенциално прави сегашните ваксини в процес на разработка за Covid-19 неефективни.

“Имаме голяма отговорност към собственото си население, но с установената мутация имаме още по-голяма отговорност и за останалия свят”, каза тя на пресконференция.

норка2

Ще бъдат унищожени норки в над 1000 ферми.

Испания ликвидира 100 000 норки през юли, след като бяха открити случаи във ферма в провинция Арагон. Десетки хиляди животни бяха убити и в Холандия след появата на огнища във ферми там.

Текат проучвания, за да се установи как и защо норките успяват да хванат и разпространяват инфекцията толкова много.

Източник: ВВС, gospodari.com

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

закон-евро

Без върховенство на закона няма да има пари от ЕС

радев

Румен Радев с вето върху „споделеното пътуване“