in ,

Гърция под карантина: Затварят се магазините, а навън ще се излиза само с разрешение

Гърция ще бъде поставена под национална карантина в събота за три седмици. Правителството въвежда тежката мярка в отговор на рекордния брой новозаразени с COVID-19 през последните дни.

Отново избрах да взема мерки по-рано вместо по-късно", каза премиерът на страната Кириакос Мицотакис, цитиран от БТА. Той добави, че е взел предвид мнението на експертите, консултиращи правителството.Гръцкият министър-председател обясни, че увеличаването на новите случаи през последните пет дни го е принудило да вземе мерки още сега, вместо да чака да види дали обявените наскоро ограничения ще проработят. „Ако правителството беше решило да изчака, а сегашните мерки не бяха дали резултат, натискът върху болниците би бил непоносим“, поясни той.

Мицотакис посочи, че правителството ще подкрепи финансово гражданите, които ще бъдат засегнати от новия „логдаун“ . Той допълни, че подробностите за плана ще бъдат представени от финансовия министър Христос Стайкурас по-късно днес.

Меркел: Без големи празненства в края на годината. Посрещнете Коледа в тесен семеен кръг

Новите мерки предвиждат затваряне на магазините, с изключение на супермаркетите и аптеките. Гражданите ще се нуждаят от разрешение, за да могат да излязат навън. Гимназиите ще бъдат затворени, но учениците от по-долните класове и децата в детските градини ще продължат да посещават занятия. Носенето на защитна маска ще е задължително навсякъде.

Броят на новите случаи на коронавирусна инфекция в Гърция достигна 2646 вчера, с което общият брой на потвърдените случаи в страната нарасна до 46 892. С днешното решение на правителството Гърция става поредната европейска страна, която обявява национален „логдаун“.

източник: btvnovinite.bg

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

борисов

Борисов гневен: Как не ви е срам, бе!? Ще изправя ей така държавата, силен съм (ВИДЕО)

помощ

“Отменяме апела за помощ”. Какво се случи за два часа?