Home » Свят » ISW: Русия засилва информационните и военни атаки срещу Украйна

ISW: Русия засилва информационните и военни атаки срещу Украйна

Сподели новината

Руските сили изглежда са увеличили броя и размера на механизираните сухопътни атаки на избрани сектори от фронтовата линия през последните две седмици. Украински официални лица заявиха на 20 март, че силите са отблъснали голямо руско нападение в посока Лиман и публикуваха геолокирани кадри, показващи как украинските сили повреждат или унищожават няколко руски бронирани превозни средства източно от Терни (западно от Креминна).

По-късно украинските сили победиха руско механизирано нападение с размер на батальон близо до Тоненке (западно от Авдеевка) на 30 март, към което според съобщенията руските сили са включили най-малко 36 танка и 12 БМП бойни машини на пехотата.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Украински военнослужещ заяви, че украинските сили са унищожили 12 руски танка и осем БМП по време на нападението край Тоненке, а руските сили вероятно са извършили само едно друго механизирано нападение от такъв мащаб по цялата фронтова линия от началото на руската кампания за превземане на Авдеевка през октомври 2023 г., който също беше близо до Терни на 20 януари.

Геолокирани кадри, публикувани на 3 април, показват как украинските сили отблъскват грубо подсилено механизирано руско нападение с размер на взвод близо до Терни.

Руските сили може би засилват общия темп на своите настъпателни операции в Украйна. Интензификацията се случи като цяло по същото време с ракетните и безпилотни удари срещу украински енергийни съоръжения. Руските сили ескалираха ударната си кампания в Украйна, като например започнаха нов модел на удари по водноелектрически централи около 22 март.

Руските сили може да засилват ударите, за да оказват допълнителен натиск върху украинското командване да разположи системи за противовъздушна отбрана далеч от фронта, за да засили по-безопасно авиационните операции в подкрепа на сухопътните операции.

Украинският военен наблюдател Константин Машовец съобщи, че руските сили постепенно преместват оборудване и личен състав към позициите на фронтовата линия на малки стъпки, което затруднява украинските сили да наблюдават натрупването на руски сили, което предполага, че руските сили са се подготвяли за по-мащабни щурмови операции.

Заместник-държавният секретар на САЩ Кърт Кембъл заяви на 3 април, че САЩ оценяват, че Русия е "почти напълно възстановена във военно отношение" през последните няколко месеца. Което предполага, че Русия се подготвя и може би вече разполага с достатъчно жива сила и оборудване, за да интензифицира значително текущите настъпателни операции или инициирайте офанзивни усилия в нови области на театъра.

Украински източници продължават да подчертават, че частичното и забавено пристигане на нови западни системи в Украйна ще позволи на руските сили да се адаптират към и компенсират вероятните оперативни ползи, които тези системи иначе биха предоставили на украинските сили. Politico Europe съобщи на 3 април, че неуточнени високопоставени украински военни са заявили, че разпоредбите на новите западни системи пристигат твърде късно и в недостатъчни количества, за да имат максимално ефективно оперативно въздействие на бойното поле.

Съобщава се, че украинските офицери са заявили, че руските сили бързо са се адаптирали към незначителните предимства, които осигуряват новите оръжейни системи, предоставени от Запада, елиминирайки тези предимства.

Съобщава се, че украинските офицери посочиха пристигането на западни противотанкови управляеми ракети и HIMARS като системи, пристигнали в точното време, за да помогнат на украинските сили да защитят Киев в първите месеци на войната и да освободят град Херсон през ноември 2022 г., съответно.

Украинските офицери обаче заявиха, че други доставки на оръжия, предоставени от Запада, не са били толкова навременни. Съобщава се, че офицерите са заявили, че руските сили вероятно вече оптимизират мрежата за противовъздушна отбрана на Русия, за да противодействат на пристигането на изтребители F-16, които са планирани да пристигнат в Украйна през лятото на 2024 г. Руските сили са показали капацитет да се адаптират към боевете в Украйна както чрез масовост, така и чрез стабилно, макар и неравномерно, оперативно, тактическо и технологично.

Демонстрираната способност на руската армия да се адаптира, дори ако е неравномерна или сравнително бавна, означава, че украинските сили имат ограничен прозорец от възможности да използват максимално ефективно новите западни системи за постигане на оперативно значително въздействие. Индивидуалните системи поставят специфични предизвикателства пред руските сили и руските сили вероятно ще се борят да се адаптират толкова лесно или бързо, колкото преди, ако украинските сили могат да използват няколко нови системи в мащаб едновременно. Пристигането на нови западни системи навреме вероятно ще позволи на украинските сили значително да влошат руските сили и да предотвратят дори незначителни руски тактически печалби, като същевременно ще предоставят на Украйна способности, необходими за оперативно значими контраофанзивни операции.

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че след атаката на Crocus City Hall от 22 март се отбелязва скок на кандидатите за договорна служба.

Министерството на отбраната на Русия твърди, че 16 000 руски граждани са подписали договори за военна служба през последните 10 дни и подчертава, че повечето кандидати са посочили, че основният им мотив за подписване на военен договор е да "отмъстят" за жертвите на атаката на "Музухар". Руското министерство на отбраната твърди, че повече от 100 000 руснаци са подписали договори за военна служба от началото на 2024 г. Служители на Кремъл и рупори постоянно се опитват да фалшиво замесят Украйна в атаката на Crocus. Ако е вярно, предполага, че информационната операция на Кремъл може да е била успешна.

Страхът и нестабилността, които атаката на "Ислямска държава" (ДАЕШ) създаде в руското общество, може да са подтикнали някои руски граждани да се запишат за военна служба. Руското министерство на отбраната може алтернативно да провежда едновременна информационна операция, за да убеди другите да подпишат договори и да оправдае дългосрочните си военни усилия в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на 3 април, че Русия се готви да "мобилизира" още 300 000 души персонал на 1 юни.

Зеленски може да има предвид продължаващите усилия на Русия за криптомобилизация или усилията за увеличаване на приложенията за договорни услуги след атаката на Крокус Сити Хол на 22 март, но Зеленски вероятно няма предвид друга вълна на частична руска мобилизация, подобна на Русия през септември 2022 г. Руското опозиционно издание Verstka съобщиха на 22 март, че високопоставени руски служители са заявили, че руското МО планира да увеличи генерирането на сили от пролетта и че Русия може да набере 300 000 служители в рамките на неопределен период от време.

Руските власти продължават да отричат твърденията за предстояща руска заповед за частична или обща мобилизация. ISW продължава да счита, че руските власти вероятно ще засилят усилията за криптомобилизация, преди да решат да проведат друга непопулярна вълна от мобилизация.

Ръководителят на Република Татарстан Рустам Миниханов предупреди, че руските компании и местните власти трябва да се защитават срещу удари с украински дронове и да не разчитат на руската противовъздушна отбрана след украинските удари на 2 април срещу руското военно производство и инфраструктурата на нефтопреработвателните заводи в Татарстан. Миниханов заяви на 3 април, че "няма нужда да чакаме руската противоракетна отбрана да работи, ние трябва да решим сами, всяко предприятие, всяка община, всеки град".

Миниханов заяви, че руснаците трябва да се "събудят" и да осъзнаят, че "никой няма да ви защити, освен вас самите". Руски военни източници наскоро казаха на руския държавен вестник "Известия", че руската армия формира мобилни огневи групи за борба с украинските дронове, което показва, че Русия може да не е в състояние да разположи конвенционални системи за противовъздушна отбрана, за да защити всички критични съоръжения на Русия.

ISW оцени, че ударите на Украйна от 2 април по цели в Татарстан вероятно представляват значително отклонение в способността на Киев да нанася удари на дълги разстояния далеч в тиловите зони на Русия.

Изявлението на Миниханов вероятно е отражение на повишената загриженост на Русия след ударите от 2 април и е ясно признание и предупреждение за неуспеха на руското Министерство на отбраната (МО) да защити руските градове и критична инфраструктура от удари с украински дронове.

Подкрепяният от Русия бивш украински сепаратистки политик Олег Царьов се оплака на 3 април, че никоя настояща руска политическа партия не представлява адекватно политическите интереси на руските ултранационалисти, подчертавайки възможен източник на недоволство между проруската ултранационалистическа общност и Кремъл. Царьов отговори на скорошно твърдение на патриарх Кирил, главата на контролираната от Кремъл Руска православна църква, че има липса на руски национализъм в руската политика, заявявайки, че руският национализъм и исканията към Кремъл да прилага националистически идеали нарастват.

Царьов твърди, че една официална националистическа политическа партия би могла да предостави на националистите легален път, чрез който да преследват политически промени, без да се дискредитират и да позволи на по-радикалните националисти да работят с основните националисти, вероятно като част от руска националистическа политическа коалиция. Сега лишеният от свобода пламенен националист Игор Гиркин основа преди това Клуба на гневните патриоти, негова неуспешна инициатива да предостави на маргиналните руски ултранационалисти платформа, която директно се противопоставя на режима на руския президент Владимир Путин и воденето на войната в Украйна.

Призивът на Царьов за официална националистическа политическа партия подчертава недоволството, което основните руски ултранационалистически милблогъри могат да развият в дългосрочен план, тъй като Путин се стреми да увеличи допълнително контрола върху ултранационалистическото информационно пространство и не успява да приложи някои от желаните от тях политически промени.

Путин вероятно цели да потисне всяко възможно ултранационалистическо политическо движение, което би могло да се противопостави на режима му, както направи с Разгневените патриоти, като арестува Гиркин.

Трябва да се отбележи, че завоевателната война на руския президент Владимир Путин срещу Украйна не е достатъчно националистическа за Царьов.

Украйна и Финландия подписаха 10-годишно двустранно споразумение за сигурност на 3 април.

Финландия също обяви нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 188 милиона евро, който включва средства за противовъздушна отбрана и артилерийски боеприпаси с голям калибър.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар