Home » Свят » Politico: САЩ не изключват Русия да използва химически оръжия в Украйна

Politico: САЩ не изключват Русия да използва химически оръжия в Украйна

Сподели новината

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън смята, че Русия може първа да използва химически оръжия в Украйна, преди да прибегне до ядрена конфронтация с НАТО, ако руските войски продължат да губят позиции.

Това съобщи Politico, позовавайки се на шест добре осведомени източника, включително високопоставени служители на Пентагона.

Според събеседниците на изданието САЩ не разполагат с разузнавателна информация, която да подсказва, че подобна атака в Украйна е неизбежна. Много американски служители в областта на отбраната смятат, че през зимните месеци бойните действия ще се забавят и че никоя от страните няма да успее да си върне значителна територия.

Но ако загубите на бойното поле продължат или руската армия се срине напълно, някои високопоставени служители, занимаващи се с въпроса, смятат, че Москва може да прибегне до използването на химически оръжия – включително такива, свързани с отравянето на опозиционния активист Алексей Навални.

Един от служителите заяви, че подобна атака би могла да включва използването на вещества, които лесно могат да бъдат скрити, което би затруднило обвиняването на Москва. Длъжностни лица и експерти заявиха, че някои химикали могат да бъдат използвани при нападение с масови жертви – те могат да се превърнат в аерозол или да се използват в боеприпаси, за да наранят голяма група хора.

Съветът за национална сигурност на САЩ отказа да коментира.

САЩ смятат, че Русия инвестира в изграждането на своя потенциал за производство на химически оръжия. Според сътрудник на Конгреса, с когото са разговаряли репортерите на Politico, тази есен сенаторите са били информирани за запасите от химическо оръжие на Русия и за произтичащата от това заплаха за Украйна.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар