in ,

Защо в Китай няма втора вълна на пандемията?

Броят на заразените с COVID-19 в Китай от седмици остава нисък

Докато Европа отново е в плен пандемията, официалният брой на заразените с коронавирус в Китай от седмици остава нисък. Смъртни случаи няма, а броят на новите инфекции на ден почти никога не надхвърля 100. Как е възможно? Защо Китай се справя толкова добре с предотвратяването на втората вълна, заляла Европа?

Една от причините: Властите реагират бързо с карантинни мерки и с масово тестване при избухване на огнища като тези в северозападния регион Синдзян. В град Кашгар например над 4 милиона души бяха тествани в рамките на броени дни, съобщава Deutsche Welle.

В допълнение продължават да се прилагат ограниченията за влизане в страната, които предвиждат строга двуседмична карантина в специално обособени хотели.

Строг контрол

Възможностите за упражняване на контрол, с които разполагат властите в авторитарен Китай, са немислими в западните демокрации. Личните права и свободи, защитата на личните данни – всичко това не играе никаква роля за Пекин при проследяването на контактните лица например. Мобилните приложения, които прецизно следят движението на хората, са се превърнали в част от ежедневието, а който влиза в ресторант, кафене или магазин, задължително се регистрира, сканирайки специален код.

И още: когато има признаци за ново огнище на инфекции, ограничаването на обществения живот и спазването на карантината се контролират много строго. През лятото например, когато на пазар в Пекин избухнаха инфекции, на всички служители беше забранено да напускат града. Незабавно бяха върнати и редица ограничения – началните училища например останаха затворени.

Ваня Червенкова: Може да ме осъдят, но искам да кажа на хората с какво се излекувах от Covid-19 у дома!

Паралелно с това Китай систематично разширява капацитета си за тестване. На всеки милион жители е предвиден по един център за тестване, който в случай на локално огнище да може да извършва до 30 000 теста на ден. Задължително условие е всяка кампания за тестване да не продължава повече от седмица. В източнокитайския пристанищен град Циндао например, където в началото на октомври избухна огнище на заразата, в рамките на няколко дни бяха извършени цели 11 милиона теста.

Опитът от предишни епидемии

Още една причина за добрата равносметка на Китай – след ТОРС и птичия грип хората знаят колко важно е да се пазят. В страната няма дискусии за носенето на маски, държавните защитни мерки обикновено не се поставят под въпрос, а доверието в правителството е високо. Повечето хора вярват, че здравето е по-важно от свободите или защитата на личните данни. В Китай не е възможно да се оплачеш в съда срещу мерките или да протестираш против тях по улиците.

източник: nova.bg

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

бнт

ВИДЕО! Пратеникът на БНТ във Вашингтон тегли в ефир дълга и цветиста псувня заради това, че е с маска!

симов

Александър Симов: Ужасно е да видиш напазарувани хора и изтъргувани съвести