in ,

Кой е Джо Байдън, избраният президент

Това е третият му опит да стане президент и той успя. След половин век в активната политика Джо Байдън спечели Белия дом с най-малко 4 милиона гласа преднина пред своя съперник. Това стана в условията на пандемия, многомесечни социални бунтове, остро политическо разделение и битка с най-нестандартния опонент, който Америка на 21-и век би могла да си представи.

Джо Байдън е роден в Пенсилвания – точно в този щат, който в крайна сметка осигури победата му в президентските избори. Родният му град е Скрантън, където той беше за кратко по време на предизборната кампания. Баща му е издържал семейството с продажба на автомобили на старо. Байдън от твърде малък е научил какво значи да не ти стигат парите.

Той става един от водещите специалисти по външна политика на демократите и на няколко пъти оглавява сенатската комисия по външна политика. Фактът, че отстоява личните си убеждения докрай, му струва подкрепата на демократите. Например, през 2003 г., когато гласува за изпращането на войски в Ирак заедно с републиканците.

Байдън на два пъти се опитва да спечели самия президентски пост. За първи път това се случва през 1988 г., но тогава той се отказва от състезанието, когато е обвинен в плагиатство, извършено в студентските години.

Вторият опит е през 2008 г., когато губи номинацията на демократите, но после става вицепрезидент на Барак Обама. Този пост му носи още повече популярност в САЩ, включително и в средите на афроамериканците.

В предизборната кампания на 2020 г. той се позиционира като лидер, способен да обедини една разединена Америка и да издърпа икономиката от тресавището на пандемията. В програмата му пише за инвестиции в образованието и здравеопазването, които биха създали три милиона работни места.

Байдън често е казвал, че реформата на здравеопазването за него е личен въпрос, заради трагедията в семейството му. Единият му син умира от рак на 46-годишна възраст, а дъщеря му и първата му жена загиват в катастрофа през 1972 г.

САЩ избраха следващия си президент

Байдън е известен с по-твърдата си позиция спрямо Русия. Той осъждаше ролята на Кремъл в украинския конфликт, както и предполагаемото участие на Москва в американските президентски избори от 2016 г. По време на кампанията той говори и за това, че иска да възстанови връзките на САЩ с традиционните съюзници на страната в Европа. Тези отношения бяха подкопани от лозунга, под който управляваше Тръмп: „Америка първа“.

С избирането на Байдън в Белия дом ще влезе и нова първа дама. Това е Джил Байдън, 69-годишна бивша учителка по английски. „Преподаването не е нещо, което работя, а нещо, което съм“, написа тя в туитър през август тази година. Очевидно е така, след като преподаваше в колеж във Вирджиния през цялото време, през което мъжът й беше вицепрезидент на страната.

Двамата разказват, че той пет пъти й е предлагал да се ожени за него, докато накрая я е убедил. Явно не просто умее да убеждава, но и притежава това, което сега ще му е нужно най-много – търпение и упоритост.

Източник: svobodnaevropa.bg

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

благоевград

Протестът в Благоевград: Бойко, оставка ти лелина!

мутафчиев

Христо Мутафчиев: Не съм чувал за някой, който се е заразил с COVID-19 в театъра