in ,

Личните лекари предлагат: Бърз тест при 2 симптома, при отрицателен резултат и влошено състояние – PCR

От следващата седмица личните лекари ще могат да издават направление за PCR тест. Но при какви условия? Преговорите за това все още не са приключили. Водят се между БЛС и НЗОК и трябва да бъдат финализирани в спешен порядък и разписани в анекс към Националният рамков договор за медицинските дейности 2020-2022г.

Вчера от Здравната каса предложиха това да става само при 5 доказани за коронавирус симптома, които съвпадат при даден пациент. Днес от лекарския съюз обявиха, че при тези условия на практика безплатните PCR тестове остават мираж. От Сдруженеието на личните лекари имат решение на казуса и  предлагат промени в критериите за изследване на пациенти със съмнения за COVID-19.

От позицията им става ясно, че изискването на здравните власти е решено в различна епидемиологична ситуация, и то трябва да се преразгледа. Какво предлагат личните лекари? Според тях, безплатен антигенен тест трябва да се изписва при съвпадане на 2 от следните симптоми:

🔘 Новопоявила се температура

🔘 Новопоявила се кашлица, предимно суха

🔘 Новопоявила се отпадналост

🔘 Новопоявили се загуба на вкус и/или обоняние

🔘 Новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух

🔘 Миалгия

🔘 Главоболие

🔘 Диария

🔘 Гадене и повръщане

🔘 Гърлобол

🔘 Кислородно насищане <92% или <88% (ако пациентът е с ХОББ) при проведена пулсоксиметрия ако има такава възможност.

Позитивният резултат на антигенния тест ще означава, че пациентът трябва да бъде поставен под карантина или хоспитализиран, според личните лекари, които ще преценят тежестта на конкретното заболяване.

Според тях PCR изследване трябва да се назначава при отрицателен антигенен тест, но при грипоподобни симптоми. „Считаме, че скъсено време за тестване и обхващане на възможно най-голям брой хора със симптоми ще доведе до по-бързо и обхватно диагностициране и карантиниране на инфектираните, което ще забави темпа на разпространение на инфекцията като по този начин ще намали прилива на пациенти и към болничните лечебни заведения.

Японски лекари: Когато пиете вода сутрин на гладно, се случват 8 страхотни неща в нашето тяло

Освен това, получаването на резултат от тестването в рамките на половин час ще елиминира 24 до 48-часово забавяне на хоспитализация, ако се налага такава. Това са предимствата от ползването на „бързите“ антигенни тестове“, се посочва в позията на Сдружението. Личните лекари уточняват, че антигенните тестове трябва да се извършват максимум до 4-я ден от появата на симптомите.

Източник: actualno.com

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

македония

Официално: Не пускаме Северна Македония в ЕС

иновативни

5 иновативни стартъпа, които да следите през 2020