in ,

Официална статистика: Рекордна смъртност в България през октомври и в началото на ноември

Рекордна смъртност в България през месец октомври, отчита Националният статистически институт. Над 11 000 българи са починали през отминалия месец, докато за същия период на миналата година смъртните случаи са били 9526.

Увеличение на смъртността се забелязва във всяка една седмица на октомври в сравнение с 2019 година. До 4 октомври покачването е с 5,6%. Следващата седмица с 8,7%, след това – 9%. В седмицата след 19 октомври починалите са 24,5 процента повече в сравнение със същия период на 2019 година.

В началото на ноември се стига до над 32% повече починали спрямо същия период на миналата година. Таня Черкезова от Центъра за изследване на населението към БАН коментира пред bTV – свързан ли е увеличеният брой починали с коронавирус пандемията: „Не може да се каже, че е нещо безпрецедентно.

Нови мерки срещу разпространението на коронавируса

Разбира се, че може да се обвърже донякъде с коронавируса, защото действително данните за октомври са по-необичайни, но ако сравним данните за цялата година или за студените месеци за последните 5 години, може да се види, че броят на починалите не е много по-различен“, заяви Таня Черкезова.

Източник: cherveno.bg

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

заповед-ученици

ОТ УТРЕ: Нови мерки срещу COVID-19 в страната (ЗАПОВЕД)

здравен-министър-ваксина

Здравният министър: Ваксината за коронавирус ще е безплатна за всички