in

УРЕДИТЕ ВКЪЩИ – РАЗВЪДНИК НА ТЕЖКИ БОЛЕСТИ

Уредите у дома носят не само удобство, но и множество рискове за здравето.

Използването на климатик в жегата е неизбежно, но той може да стане причина за много неприятности. Медиците препоръчват климатиците да се използват с повишено внимание, спазвайки определени правила и следейки постоянно за чистотата им.

Пренебрегването на тези препоръки може да навреди на здравето ви. Според лекарите, макар климатиците да помагат на хората да преживяват по-леко жегите (преди всичко това са страдащите от сърдечно-съдови заболявания), то тяхното използване е свързано с ред други болести. Експерти пулмолози обясняват, че този риск възниква заради високата разлика между температурата навън и в помещението, охлаждано от климатик. Работещите климатици провокират летен взрив от такива заболявания като остри пневмонии, синузити, тонзилити и цистити, казват лекарите. Освен това разликата в температурата води до появата и на херпес от простуда на устните.

Друга опасност от насочения поток хладен въздух са неблагоприятните процеси, свързани с неврологични нарушения, остри мускулни спазми, заради които се появяват ограничения в подвижността и болки.

КАК СЕ ОТРАЗЯВА ДОМАШНИЯТ ОФИС НА ЗДРАВЕТО НИ

Не по-малко опасен от климатика е и газовият котлон. Колкото и удобен да е за бързо приготвяне на различни кулинарни продукти, това удобство идва със своите рискове. Някои от тях ни разкрива ново проучване на научен екип от университет в Куинсленд, Австралия. Според учените използването на газов котлон в домакинството увеличава риска от развитие на астма, а най-застрашени са децата. Конкретните статистически данни сочат, че поне 12% от случаите на астма може да се асоциират с продължителното излагане на изпаренията на газовите котлони.

Приблизително 40% от домакинствата по света ползват газови котлони или печки, а с напредъка на газифицирането този процент се очаква да нараства в бъдеще. Доказано е, че горенето на газ води до отделяне на азотен диоксид, формалдехид и други токсични продукти във въздуха. Натрупването им над определени нива и редовното вдишване на големи количества от тях предизвиква хронични възпаления на лигавицата на дихателната система. Това може да отключи различни респираторни оплаквания, а неукрепналата имунна система може да реагира с повишена чувствителност към определени частици и с развитие на алергични реакции.

Като превантивна мярка се препоръчва ползването на абсорбатори или друг тип активно пречистващи въздуха уреди за домакинството. Особено необходими са те през пролетта и лятото, когато опцията за често проветряване на газифицираните домове крие риск от навлизане на полени и други алергени отвън и допълнително отежняване състоянието на хора с астма или повишена алергична нагласа. Макар и рядко срещана, болестта йерсиноза се причинява от неизмити плодове и зеленчуци, в които виреят черни бактерии. У нас тя е известна като „болестта на хладилника“, а преди 2 години само във Варна вкара 50 души в болница. Симптомите са идентични с тези на грипа – висока температура, болки в ставите, повръщане и диария.

Черните бактерии се размножават във влажна среда и при ниска температура. Такава среда е нашият хладилник. Затова различните видове храни трябва да са подредени на отделни рафтове, защото бактериите лесно могат да се прехвърлят в млечните или месните продукти. Важно е да знаете, че всички плодове и зеленчуци, които прибирате в хладилника трябва да бъдат добре измити. „Болестта на хладилника“ трудно се диагностицира, но всеки, който е преболедувал инфекцията, придобива траен имунитет за цял живот.

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

кола

ТУРЧИН ПРОДАДЕ ЕДНА И СЪЩА КОЛА… 80 ПЪТИ И ИЗБЯГА С 10 МЛН. ДОЛАРА

мас

УЧЕНИ ОБЯСНИХА ЗАЩО МАСТА Е ПО-ПОЛЕЗНА ОТ МАСЛОТО