СВЕТЪТ 

Ердоган и Алиев режат лентата днес на Трансанадолския газопровод

Днес на обяд в град Ескишер ще се състои официалната церемония по откриването на турския участък на Трансанадолския газопровод (ТАНАП). В събитието ще участват президентът на страната Реджеп Ердоган и неговият азербайджански колега Илхам Алиев.

По тръбопровода ще се транспортират 16 милиарда кубически метра азербайджански газ годишно. От тях шест милиарда са предназначени за Турция, а останалите 10 милиарда след две години ще бъдат доставяни на европейските пазари по продължения на газопровода. Той е част от проекта за „Южен газов коридор“, който включва три тръбопровода. Това са Южнокавказкият от Азербайджан през Грузия до Турция (газопроводът Баку-Тбилиси-Ерзурум), Трансанадолският (ТАНАП) през територията на Турция и Трансадриатическият (ТАП), който през Гърция и Албания трябва да достигне до Италия.

България също има интерес да бъде транзитна страна на синьото гориво. Суровината се добива от азербайджанското находище „Шах Дениз“. След 8 часа днес в Измир ще кацне самолетът на българския премиер Бойко Борисов.

Той ще има среща с турския министър-председател Бинали Йълдъръм в неговия офис в средиземноморския град. Очаква се да бъдат обсъдени енергийното сътрудничество между София и Анкара след пускането в експлоатация на новия тръбопровод и двустранни въпроси.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ