Home » Извън/Земно » Откриха над 70 планети в близост до Слънцето

Откриха над 70 планети в близост до Слънцето

Сподели новината

Учените са открили между 70 и 170 непознати планети в близост до Слънцето, сравними по размер и маса с Юпитер. Това съобщава пресслужбата на Европейската южна обсерватория (ESO), цитирана от научното списание „Nature Astronomy“.

Планетите са небесни обекти, чиято маса е сравнима с тази на други планети и които са отдалечени от всяка звездна система. През последните години астрономите откриха някои изключително студени небесни тела в близките до Земята области на междузвездната среда, чийто точен произход и природа все още не са ясни. Някои астрономи смятат, че това са големи планети, които са били изхвърлени извън звездните си системи в резултат на поредица от сложни гравитационни взаимодействия, докато други предполагат, че изхвърлените планети всъщност са много студени и малки кафяви джуджета – „провалени“ звезди с ниска маса.

В нощта на 17 декември е регистрирано мощно слънчево изригване, съобщи РИА Новости. От 14 декември насам са регистрирани 34 изригвания …

Ново изследване на Ерве Буи от Университета в Бордо и колегите му установява, че в относителна близост до Слънчевата система има неочакван брой „планети-неудачници“ – между 70 и 170. В основата на откритието са данните от много наземни и космически телескопи, които учените са събирали в продължение на около 20 години.

Става дума за данни от наблюдения на „звездната ясла“ – голям газово-прахов облак, който се намира на границата на съзвездията Скорпион и Змиеносец на разстояние 390 светлинни години от Земята. Астрономите са направили десетки хиляди снимки на този регион на звездообразуване. Буи и колегите му решават да сравнят тези изображения, за да видят как са се променили позициите на обектите в „звездната ясла“ с течение на времето. Сред тях са били и планети-неудачници, които обикновено остават почти невидими за телескопите на фона на звездите и мъглявините.

Учените са открили най-малко 70 обекта в яслите, които са ясно видими в инфрачервената част на спектъра и са променили позицията си през последните десетилетия. Всички те не са звезди и са сравними по размер и маса с Юпитер.

Като цяло те представляват около 4,5% от общия брой обекти в този газово-прахов облак. Астрономите твърдят, че това е много повече от предишните оценки за броя на планетите-неудачници, които могат да се намират в близост до далечни звезди. Учените се надяват, че с по-нататъшни наблюдения ще успеят да разберат защо в междузвездната среда се появяват толкова много планети.

Инженери от Младежкия космически център на Московския държавен технически университет „Бауман“ са разработили сателити, които ще използ…

Още от КОСМОС:

Най-мощният космически телескоп „Джеймс Уеб“ ще търси люлката на Вселената

Детектори ще улавят лазерни сигнали от извънземни

Как са се образували Земята и Марс – разказват метеоритите

Изобщо не е кръгла. Каква форма има Земята? (ВИДЕО)

Загадъчни аномалии на Венера може би крият живот

Астрономите разкриха вековна тайна на зелените комети

Чуйте как звучи спътник на Юпитер (АУДИО)

Мускули в Космоса ще разкриват тайната на стареенето

Луната не е черна и бяла, просто изглежда така

Четири загадъчни структури са открити в галактичен куп

Източник

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар