Home » Наука и технологии » В Русия създадоха прототип на квантов компютър, базиран на кварти

В Русия създадоха прототип на квантов компютър, базиран на кварти

Сподели новината

Интересно изобретение по пътя към създаването на пълноценен и работещ квантов компютър, бе направено от руски учени от Квантовия център и Физическия институт П. Н. Лебедев на Руската академия на науките. Експертите обявиха разработването на прототип на квантов компютър, базиран на йони, използващ иновативна технологията за мащабиране на квантовите процесори.

В традиционните компютърни устройства единиците информация могат да бъдат представени в битове, които са в състояние или 0, или 1. В квантовите компютърни системи минималната единица информация – кубит (квантов бит) – може да бъде едновременно в двете състояния 0 и 1. Разширените модели на кубитите могат да бъдат едновременно в три състояния (кутрит) и четири състояния (кукварта). А руските учени са изградили система от два кварта, което е еквивалентно на четири кубита.

Руслан Юнусов, ръководител на квантовия проект в Росатом, отбеляза, че експериментът е първото значително постижение по пътя към създаването на квантов компютър. Планира се създаването на универсален квантов компютър до 2024 г., а представената система за йони може да стане основа за устройството.

В хода на експеримента, проведен във вакуумна камера, са уловени два йона и с помощта на лазер, няколко операции с един кубит, операция с два кубита вътре в кудит и с тях е изпълнена операция за заплитане на две частици (Melmer-Sorenson ). В резултат на това руските учени показват, че ефективността на бъдещите квантови компютри ще бъде по-висока при извършване на операции с кубити, комбинирани в кварта.

Поставете оценка:

4.5

Оценка 4.5 от 8 гласа.

Източник

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар