ТЕМА 

Кабинетът наля половин милиард в най-непрозрачната държавна фирма

Държавната консолидационна компания (ДКК) получава допълнително 500 млн. лева. Решението за това бе взето на вчерашното заседание на Министерския съвет. С парите ще бъде увеличен капиталът на дружеството, съобщиха вчера от правителствената пресслужба. От там не коментираха за какво ще бъдат използвани парите. Отпускането им става с промени по бюджета на принципала – Министерството на икономиката.

Със същото решение на Министерския съвет правителството възлага на ДКК ремонтите и реконструкциите на язовири – държавни или общински. Изключение се прави само за тези, които са отдадени на концесия, тъй като концесионерите имат ангажимент да ги ремонтират. Одобрен е и списък на язовирните стени и съоръженията към тях, на които трябва да се извърши основен ремонт или реконструкция, но той не бе оповестен.

Според „Капитал“ увеличеният ресурс на ДКК ще се ползва именно за тази цел. Предстои да бъде създадено и държавно предприятие, което да поеме стопанисването на язовирите, с които общините не могат да се справят.

Консолидационната компания е една от най-непрозрачните структури в страната. В нея работят 17 души. Тя няма сайт, а ръководството й, начело с изпълнителния директор Ясен Спасов и председателя на Съвета на директорите Красимир Тенев, никога не се е появявало публично. Компанията бе създадена през 2010 г. по време на първото правителство „Борисов“, като в нея трябваше да постъпват приходите от приватизация.

Целта бе така да се заобиколи законовото изискване тези пари да влизат в Сребърния фонд, създаден по време на тройната коалиция с идеята да се трупат пари за пенсии, когато системата се задъха и настъпи срив на пазара на труда. Формулата се оказа удобна за серия от непрозрачни сделки и функциите на ДКК бързо се разшириха.

В нея бяха влети десетки държавни фирми с най-разнородни дейности – от производство на мляко („Ел Би Булгарикум“), през лаборатории за етерични масла (Държавна лаборатория „Българска роза“) до ремонт на авиотехника („Авионамс“). Вероятно и във връзка с това приходите на ДКК от дивиденти през последната – 2017 г. са се увеличили с 862% и от 2 млн. лв. вече са 19.3 млн. лв., показва справка на в. „Сега“ в годишния отчет на компанията.

Последните промени станаха по време на второто правителство на премиера Бойко Борисов, когато ДКК на практика се превърна в оръжеен мастодонт. При управлението на тогавашния икономически министър Божидар Лукарски в активите на ДКК бяха включени 14 държавни фирми, сред които ВМЗ-Сопот, „Кинтекс“, НИТИ Казналък и др. ДКК има и 10.8% дял в „София тех парк“. Междувременно само в рамките на около година между 2016 и 2017 г. заради придобиването на нови и нови фирми капиталът на компанията постепенно нарасна от 9 млн. лв. до 231 млн. лв.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ