Home » Извън/Земно » Български апарат ще лети към Марс (ВИДЕО)

Български апарат ще лети към Марс (ВИДЕО)

Сподели новината

Български апарат ще бъде изстрелян през септември с мисия на Европейската космическа агенция, за да изследва Марс. Европейският робот за бъдещата космическа мисия „ЕкзоМарс“, който ще сондира в дълбочина марсианската почва, е готов за старта си през септември, съобщи Европейската космическа агенция.

Това е един спектометър, дозиметър на космическа радиация. Неговата задача е да измерва нивото на дозите и потоците на космическа радиация по пътя на апарата до Марс и след като кацне на повърхността на планетата“, обясни в студиото на БТВ проф. Йорданка Семкова от Института по космически изследвания и технологии към БАН.

Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск се притеснява, че няма да има достатъчно хора на Земята, за да ги изпрати на Марс. Т…

„Вторият етап на мисията „ЕкзоМарс“ включва един ровър и една платформа, която трябва да кацне там. Нашият дозиметър от серията „Люлин“ ще бъде на платформата, обясни още проф. Семкова.

[embedded content]

Още от КОСМОС:

На какво миришат планетите в Слънчевата система?

Човечеството бързо трябва да прати мисия до Нептун

„Юйту-2“ откри лепкава почва от другата страна на Луната

Учените преброиха 40 квинтилиона черни дупки във Вселената

Мъск изтормозен, че населението на Земята не е достатъчно за колонизацията на Марс

Астероид може да се сблъска със Земята следващото лято

SpaceX изстреля ракета със спътници Starlink (ВИДЕО)

Откриха странен радиосигнал от центъра на Млечния път

Опасен астероид ще прелети близо до Земята, предупреди НАСА

Учени обясниха загадъчните свойства на лунните проби от „Аполо“

Източник

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар