ТЕМА 

Аквапаркът извън закона – контрол няма!

Нито един орган в държавата не контролира безопасността и техническото състояние на аквапарковете. Този вид атракциони се проверяват системно, но само за хигиената, издаването на касови бележки и за спазването на трудовото законодателство относно наетите лица. За най-важното – дали пързалките са технически изправни, как функционират и дали са безопасни за деца и възрастни, не отговаря никой, пише в. „Телеграф“.

Сигурността на посетителите е оставена изцяло в ръцете на собствениците и на тяхната добросъвестност. В случай на инцидент, стопаните носят отговорност по общия ред, съгласно Наказателния кодекс, а за претърпени неимуществени вреди – по ЗЗД.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор категорично не отговаря за аквапаркове и други развлекателни съоръжения, съобщи пиарът Светослав Стойнев. В нейните правомощия е единствено да проверява джакузитата, и то преди да бъдат предложени за продажба в търговската мрежа, но не и след монтажа.

Лишена от подобни правомощия се оказа и Комисията за защита на потребителите, която иначе проверява наред всичко що е търговия. „КЗП следи единствено за наличието на предварителна информация относно безопасното поведение на потребителите, които позлват атракционите“, заяви пиарът на комисията Габриела Руменова.

Българският институт по стандартизация също нямал никакви компетенции по върпоса. „Нашата връзка с аквапарковете е дотолкова, че продаваме стандарти, това е процес преди монтажа на съоръженията. Осъществяването на последващ контрол е извън нашата юрисдикция“, коментираха от юридическия отдел на института.

Без компетенции по темата са и общинските власти, които отсичат, че в частен бизнес не могат да се месят. ДНСК пък контролира единствено що се касае за законността на тези обекти и правомощията й секват в мига, в който аквапаркът бъде пуснат в експлоатация.

При така създадената ситуация, единственият орган, който разполага с правомощия, се оказа прокуратурата, но само при евентуален инцидент.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ