Home » Наука и технологии » Къде са Старман и Tesla-та на Илон Мъск 4 г. след изстрелването в космоса?

Къде са Старман и Tesla-та на Илон Мъск 4 г. след изстрелването в космоса?

Сподели новината

Преди четири години най-мощната ракета, която оперира в момента в света, Falcon Heavy на SpaceX, за първи път бе изстреляна от Флорида. Тя излетя в космоса носейки нищо друго освен личния автомобил Tesla на Илон Мъск.

Вишневочервената спортна кола, в която се вози облечен в скафандър манекен с прякор „Старман“, все още е някъде там, пътувайки по самотен, продълговат орбитален път около слънцето, отивайки толкова далеч, колкото орбитата на Марс, а в други моменти приближавайки се толкова близо, колкото орбитата на Земята.

Колата не е на някакво научно пътуване. Тя беше част от тестово изстрелване, в което SpaceX се нуждаеше от фиктивен полезен товар. По-рано Мъск беше казал, че иска това да бъде „най-глупавото нещо, което можем да си представим“. Затова той избра собствения си луксозен роудстър Tesla.

Към понеделник роудстърът се намираше на около 234 милиона мили от Земята и на около 200 милиона мили от Марс, минавайки през ничия земя в космоса, според проследяващия уебсайт whereisroadster.com, който използва данните на НАСА, за да следи колата.

„Повече от вероятно е роудстърът да е едно парче“, казва Джонатан Макдауъл, астроном от Центъра за астрофизика в Харвард Смитсониън, пред CNN, но вероятно е бил унищожен от някои метеороиди по време на пътуването си из космоса.

През последните четири години роудстърът е изминал близо 2 милиарда мили и е завършил около 2,6 обиколки около слънцето, предимно чрез празен вакуум, според уебсайта.

Но понякога ще се доближава доста до други небесни обекти. През 2020 г. превозното средство направи първия си близък подход към Марс, преминавайки в рамките на 5 милиона мили от планетата – или около 20 пъти разстоянието между Земята и Луната.

Според данни на НАСА, няма вероятност роудстърът да премине близо до друга планета до 2035 г., когато отново ще мине покрай Марс. След това ще направи две преминавания в рамките на няколко милиона мили от Земята през 2047 и 2050 г.

Една академична статия изчисли, че шансовете колата да се сблъска със Земята през следващите 15 милиона години е около 22%. Шансовете тя да се разбие във Венера или Слънцето е 12%.

„Това не са много големи вероятности“, казва Хано Рейн, професор по астрофизика в Университета в Торонто, който е съавтор на статията, каза пред CNN Business.

Сложните и непредвидими реалности на пътуването в космоса затрудняват прогнозирането по какъв точно път ще поеме Tesla. Рейн казва, че тъй като няма голяма научна стойност в изучаването на траекторията на роудстъра, астрономите не са много заинтересовани да насочват своите мощни телескопи в неговата посока, за да съберат повече данни. Последният път, когато роудстърът е наблюдаван е през март 2018 г. – около месец след пускането му, каза Рейн.

Ако колата все пак поеме на кратък курс къс Земята, ще трябва да се надяваме, че е разкъсана на парчета, докато се блъска обратно в дебелата атмосфера на Земята. (Космическите обекти, които се сблъскват със Земята, всъщност са доста често срещани и обикновено изгарят в атмосферата по време на влизане. Такива удари рядко засягат населени места.)

Крайната съдба на роудстъра вероятно няма да бъде известна след много милиони години. Но от своя страна Мъск заяви през 2018 г., че се надява, че хората вече ще са създали селища на други планети в Слънчевата система и „потомците на Мъск ще могат да замъкнат роудстъра обратно в някой музей“.

През тези четири години:

Теслата  е постигнал икономия на гориво от 6 671,7 км/литър, 0,01499 литра/100 км, приемайки 126 000 галона гориво.

Ако батерията все още работеше, Старман е слушал Space Oddity на Дейвид Бауи 397 587 пъти, откакто е изстрелял в едно ухо, и „Има ли живот на Марс?“ 535 732 пъти в другото си ухо.

Автомобилът е изминал достатъчно разстояние, че да премине през всички световни пътища 49,5 пъти.

Източник

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар