МИСТЕРИИ 

Дядо Добри измолил дете за кръщелника си от Бога

С молитви към Бог дядо Добри успял да сбъдне голямата мечта на своя кръщелник, а именно да има дете. „Приживе поисках от него да се моли да си имам отроче и той го направи“, споделя Борислав Николов. Светеца от Байлово му заръчал да отиде в църквата в Първомай, където живеел, и там да се помолел с цялото си сърце на св. Георги.

След като изпълнил заръките на покойния вече старец, разбрал, че жена му е бременна. Тогава дядо Добри му казал, че ако му се роди момче, трябва да го кръсти на Христос, а ако новороденото бъде момиче – ще е добре да носи името на Богородица. Борислав се вслушал в думите на духовния си баща и дал на сина си името Христо. Сега се заричал, че ако станел баща за втори път, щял да кръсти детето на покойния Добри Добрев.

Кръщелникът на Светеца от Байлово, който си отиде на 103 години на 13 февруари, е категоричен, че ще построи църква в чест и прослава на дядо Добри. „Много искам да го направя, защото този свят човек го заслужава. Няма да чакам дали някога ще бъде провъзгласен за светец. Дори и параклис да бъде, дядо Добри заслужава своя обител. Тя ще е отворена денонощно и целогодишно, за да може всички хора от близо и далеч да идват, да се помолят за здраве и благоденствие и да отдадат почит към него“, споделя още Боби. Младият баща научил за дядо Добри, докато въртял семеен бизнес на тузарския гръцки остров Миконос.

След месец вече бил пред „Св. Александър Невски“, където двамата се запознали и започнали да общуват изключително интензивно. Многократно Боби носел на светеца от Байлово икони, маслини и зехтин от монасите от Зографския манастир на Атон, където ходел на послушание. Калугерите на Света гора уважавали и тачели изключително много дядо Добри и го наричали „пазителя на България“.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ