СВЕТЪТ 

Страсбург осъди Русия за процеса срещу момичетата от Pussy Riot

Съдът в Страсбург осъди Русия заради тежките присъди, наложени на момичетата от пънк групата Pussy Riot за акцията им в храм Христос Спасител през 2012 г., както и заради нарушенията по време на съдебния процес против тях. Това съобщиха от Българския хелзинкски комитет. Съдиите приемат, че с наложените присъди и нарушенията в процеса срещу трите изпълнителки Русия е нарушила Европейската конвенция за правата на човека. Страсбург присъжда на жертвите на нарушенията 21 000 евро обезщетения за причинени неимуществени вреди, както и 11 760 евро за разноски по делото.

Мария Альохина, Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич са изявени противнички на режима на президента Владимир Путин. Те не веднъж са изразявали своите критики чрез антиправителствени песни и представления, които организират на публични места, включително на Червения площад. Текстовете на песните засягат както лично Путин, така и свързани с него институции и лица, включително службите за сигурност, православната църква и лично патриарх Кирил. Текстовете съдържат също така ярки послания срещу преследваните по политически причини и в подкрепа на феминизма и правата на ЛГБТИ общностите, които са преследвани в Русия. Заради публичните си изяви трите са арестувани и глобявани не веднъж за организиране на неразрешени митинги и публични представления. Ключовото за делото събитие е опитът на жалбоподателките да организират такова представление в Катедралния храм Христос Спасител в Москва на 21 февруари 2012 г. Техният опит да изпеят песента „Богородице, прогони Путин“ от олтара на храма трае едва 1 минута и 35 секунди, тъй като те са бързо прогонени от охраната.

След това те са арестувани и обвинени в дръзко хулиганство, мотивирано от религиозна омраза. Те са задържани под стража през цялото време на досъдебното производство. Разследващите назначават три експертизи със задача въз основа на видеоматериала от протестната акция, качен в Интернет, да установят дали той съдържа подбуждане към религиозна омраза. Първите две експертизи отговарят категорично отрицателно на този въпрос. Трета експертиза, назначена след получаване на резултатите на първите две, стига до различно заключение. Според нея видеоматериалът представлява подбуждане на омраза към православните вярващи.

Съдебният процес срещу трите е при засилени мерки за сигурност. Те са държани в стъклено помещение в съдебната зала с масирано присъствие на полицейски служители. Комуникацията с техните адвокати по време на съдебния процес е била много трудна, а понякога невъзможна, се разказва в решението на съда. Транспортирането от следствения арест до съда и обратно се извършва в препълнени специализирани автобуси, превозващи 30-40 задържани в течение на часове. На 17 август 2012 г. и трите са осъдени от Хамовническия районен съд на по две години лишаване от свобода. Съдът приема, че със своите хулигански действия в храма те са оскърбили религиозните чувства на православните вярващи. Съдът основава присъдата си на експертното заключение и на голям брой свидетелски показания както на присъствали на представлението в храма, така и на такива, които са го гледали онлайн. След обжалване, на 10 октомври 2012 г. Московският градски съд потвърждава присъдите на първите две жалбоподателки и изменя присъдата на третата от ефективна в условна. В отделно производство достъпът до сайта, на който са поместени не само песента, която е пята в храма Христос Спасител, но и няколко други антиправителствени песни на групата, е блокиран със съдебно решение на Замоскворецкия районен съд въз основа на федералния закон за борба с екстремизма.

Съдът в Страсбург установява пет нарушения на конвенцията за правата на човека. Основното от тях е нарушението на правото на изразяване на трите. Съдът приема, че реакцията на властите на представлението е оправдана, но строгите наказания, които те са получили, са пресилени. Съдът отбелязва, че представлението не е прекъснало религиозна служба, не е довело до нараняване на никой от присъстващите в катедралния храм, или до повреждане на църковно имущество. Съдът също така установява нарушение на конвенцията поради блокирането на достъпа до песните на групата в Интернет. Руските власти са нарушили и забраната за нечовешко и унизително отнасяне с поради условията на транспортиране на изпълнителките до съда и обратно, както и със специфичните условия, в които те са били държани в съдебната зала. Конвенцията е нарушена и с прекомерното задържане под стража на трите жени.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ